Na današnji dan, 3. jul

0
14

321 – Rimski car Konstantin II, hrišćanin, proglasio je nedelju za dan odmora i verskog obreda.

1423 – Rođen je francuski kralj Luj XI (Louis) koji je tokom vladavine (1461-83) podstakao razvoj zanatstva i trgovine dajući gradovima privilegije. Modernizovao je stare i podigao nove visoke škole.

1583 – Ruski car Ivan Grozni ubio je sina u nastupu gneva. Taj autokrata sproveo je značajne reforme u Rusiji, a zbog okrutnog odnosa prema boljarima dobio je naziv Grozni. Kao tragični lik bio je inspiracija slikarima, muzičarima, književnicima, filmski rediteljima.

1608 – Francuski istraživač Samiel de Šamplen (Samuel, Champlain) osnovao je kanadski grad Kvebek.

1642 – Umrla je francuska kraljica Marija de Mediči (Marie Medici), kćerka toskanskog vojvode Frančeska de Medičija. Posle ubistva kralja Anrija IV (Henri) vladala je kao regentkinja (1610-17.) uz sina Luja XIII (Louis). Za nju je građena Palata Luksemburg u Parizu čije su dvorane bile ukrašene 21 Rubensovom slikom koje se sada nalaze u Luvru.

1775 – General Džordž Vašington (George Washington), kasnije izabran za prvog predsednika SAD (1789), zvanično je preuzeo komandu nad vojskom kolonista u Američkom ratu za nezavisnost.

1849 – Francuske trupe su ušle u Rim savladavši otpor snaga đuzepea Garibaldija (Giuseppe) i ponovo ustoličile poglavara rimokatoličke crkve papu Pija IX.

1881 – Pod pritiskom Velike Britanije, Otomansko carstvo je potpisalo konvenciju s Grčkom kojom joj je predalo Tesaliju i delove Epira.

1883 – Rođen je austrijski pisac Franc Kafka (Franz). Njegova dela, među kojima su najpoznatiji romani “Proces” i “Zamak” i pripovetka “Metamorfoza”, imala su presudan uticaj na evropsku književnost 20. veka.

1904 – Umro je Teodor Hercl (Theodor Herzl), osnivač i lider cionističkog pokreta. Organizovao je prvi cionistički kongres u Bazelu (1897) i bio je prvi predsednik Svetske cionističke organizacije. U delu “Jevrejska država” (1896) izneo je plan za osnivanje jevrejske države u Palestini.

1940 – Britanci su onesposobili veliki deo francuske flote stacionirane u Oranu u severnoj Africi da je ne bi zarobila Nemačka. Francuzi nisu pristali da, nakon kapitulacije Francuske, predaju flotu dobrovoljno, pa je najveći deo uništen, a poginulo je više od 1.000 francuskih mornara.

1944 – Sovjetske trupe su u Drugom svetskom ratu oslobodile glavni grad Belorusije Minsk i zarobile 100.000 nemačkih vojnika.

1954 – U Velikoj Britaniji je ukinuto racionisano snabdevanje hranom uvedeno još tokom Drugog svetskog rata.

1962 – Alžir je stekao nezavisnost posle 132 godine francuske kolonijalne vlasti.

1969 – Jedan od osnivača engleske rok-grupe “Rolingstons” Brajan Džons (Brian Jones) utopio se u svom bazenu pod dejstvom prekomerne količine droge.

1972 – Indija i Pakistan su potpisali mirovni sporazum kojim je okončan sukob izazvan 1971. građanskim ratom u Istočnom Pakistanu (Bangladeš).

1987 – Ratni zločinac iz Drugog svetskog rata Klaus Barbi (Barbie), lokalni šef Gestapoa, nazvan “kasapin iz Liona”, osuđen je u Francuskoj na doživotnu robiju.

1988 – Raketa sa američkog ratnog broda “Vensen” je u poslednjoj sedmici iransko-iračkog rata oborila iranski putnički avion “Erbas A300” iznad Persijskog zaliva. Poginulo je svih 290 ljudi u letilici.

1995 – Jugoslovenski košarkaši postali su evropski šampioni na prvenstvu u Atini. Pobeda je burno proslavljena, posebno zbog već trogodišnje međunarodne izolacije SR Jugoslavije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.