Na današnji dan, 3. april

Danas je sreda, 3. april, 94. dan 2024. Do kraja godine ima 272 dana.

0
46

512 – Turski sultan Bajazit II abdicirao je u korist sina Selima I. 1682 – Umro je španski slikar Bartolomeo Esteban Muriljo (Murillo), jedan od najznačajnijih predstavnika visokog baroka u slikarstvu.

1807 – U selu Voganj kod Rume počela je Ticanova buna u kojoj je učestvovalo 15.000 seljaka iz 45 sela rumskog i iločkog vlastelinstva. Austrijska vojska je za 10 dana ugušila pobunu, a vođa Teodor Avramović Tican uhvaćen je i krajem godine streljan.

1897 – U Beču je umro nemački kompozitor i pijanista Johanes Brams, autor simfonija, klavirskih koncerata, horskih i solo pesama. Svetsku slavu donelo mu je delo “Nemački rekvijem” napisano 1868. godine. Rodio se u Hamburgu, 7. maja 1833. u porodici muzičara.

1915 – U Valjevu je umrla slikarka Nadežda Petrović. Smatra se začetnikom modernog srpskog slikarstva, a njene slike “Resnik”, Notr Dam”, “Autoportret”, “Bulonjska šuma” svrstavaju se među najbolja dela u srpskoj likovnoj umetnosti.

1922 – Josif Visarionovič Staljin izabran je za generalnog sekretara Komunističke partije Rusije.

1930 – Ras Tafari je postao car Haile Selasije I (Selašie) od Abisinije (Etiopija).

1930 – Rođen je Helmut Kol (Kohl), kancelar Zapadne Nemačke od 1982. i prvi kancelar Nemačke posle ujedinjenja Zapadne i Istočne Nemačke 1990. Na tom položaju je ostao 16 godina, do izbornog poraza 1998.

1936 – Pogubljen je Bruno Hauptman (Hauptmann), otmičar i ubica sina američkog pilota Čarlsa Lindberga (Čarles Linbergh), koji je prvi sam preleteo Atlantski okean. Ovaj događaj je bio povod da SAD donesu Zakon o otmici kojim je za kidnapovanje uvedena smrtna kazna.

1941 – Mađarski premijer Pal Teleki izvršio je samoubistvo dan pošto je usvojen nemačko-mađarski plan za napad na Jugoslaviju. Teleki je bio član delegacije koja je 12. decembra 1940. u Beogradu potpisala Ugovor o večnom prijateljstvu i miru između Jugoslavije i Mađarske. Mađarska je zajedno s Nemačkom 6. aprila 1941. napala Jugoslaviju.

1948 – Premijerom drame Ivana Cankara “Kralj Betajnove” u režiji Bojana Stupice, otvoreno je Jugoslovensko dramsko pozorište u Beogradu. Dramski ansambl je u početku imao 40 članova, direktor je bio pisac Eli Finci, a umetnički rukovodilac Bojan Stupica.

1948 – Predsednik SAD Hari Truman (Harry) potpisao je Maršalov plan ekonomske pomoći Evropi posle Drugog svetskog rata.

1975 – Ruski velemajstor Anatolij Karpov postao je svetski prvak u šahu, pošto je dotadašnji prvak, američki velemajstor Bobi Fišer (Bobby Fischer), odbio da brani titulu.

1979 – U Pakistanu je pogubljen bivši predsednik Vlade Zulfikar Ali Buto (Bhutto), zbačen s vlasti vojnim udarom 1977.

1991 – Savet bezbednosti UN je izglasao rezoluciju o prekidu vatre u Zalivskom ratu, naložio razmeštanje mirovnih snaga i zatražio od Iraka da uništi oružje za masovno razaranje.

1991 – U Švajcarskoj je umro engleski pisac Grejem Grin (Graham Greene) – “Treći čovek”, “Suština stvari”, “Ministarstvo straha”, “Moć i slava”, “Kraj ljubavi”, “Naš čovek u Havani”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.