Na današnji dan, 29. maj

Danas je sreda, 29. maj, 150 dan 2024. Do kraja godine ima 216 dana.

0
45

1167 – Vojska udruženih italijanskih gradova Lombardijske lige porazila je u bici kod Lenjana trupe nemačkog cara Fridriha I Barbarose.

1453 – Nakon duge opsade Turci su osvojili Konstantinopolj (Carigrad) i ubili cara Konstantina XI Paleologa.

1500 – Portugalski moreplovac Bartolomeo Dijaš (Bartolomeu Dias) koji je otkrio Rt Dobre Nade, utopio se u brodolomu na olujnom moru.

1839 – Uspostavljeni su diplomatski odnosi Srbije i Velike Britanije.

1868 – U Topčideru, kod Beograda, ubijen je knez Mihailo Obrenović. Atentatori su uhapšeni, odmah osuđeni i streljani na Karaburmi. Za učešće u zaveri optužen je bivši knez Aleksandar Karađorđević.

1894 – Rođen je američki filmski režiser austrijskog porekla Džozef fon Šternberg (Josef von Sternberg), autor filmova “Šangaj ekspres” i “Plavi anđeo” u kojima se proslavila Marlen Ditrih (Marlene Dietrich).

1914 – U sudaru britanskog putničkog broda “Carica Irske” i norveškog teretnjaka “Storstat” na reci Sent Lorens u Kanadi poginulo je najmanje 1.012 ljudi.

1917 – Rođen je američki državnik Džon Ficdžerald Kenedi (John Fitzgerald Kennedy), predsednik SAD od januara 1961. do 22. novembra 1963. kada je ubijen u atentatu u Dalasu.

1929 – Prvi zvučni film u koloru “On with the Show” prikazan je u Njujorku.

1942 – Umro je američki filmski i pozorišni glumac Džon Barimor (John Barrymore), poznat po ulogama ljubavnika u doba nemog filma (“Romeo i Julija”, “Dr Džekil i mister Hajd”, “Raspućin i carica”).

1953 – Novozelanđanin Edmund Hilari (Edmond Hillary) i Nepalac Tenzing Norgaj (Norgay), osvojili su, prvi u svetu, Mont Everest (8848), najviši planinski vrh sveta.

1968 – Savet bezbednosti UN uveo je sankcije Rodeziji zbog rasne dikriminacije režima Jana Smita (Ian Smith).

1972 – Generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije i predsednik Prezidijuma Vrhovnog Sovjeta SSSR Leonid Brežnjev i predsednik SAD Ričard Nikson (Rićard Nixon) potpisali su u Moskvi deklaraciju kojom je otvorena era boljih, miroljubivih odnosa te dve svetske sile.

1979 – Umrla je zvezda nemog filma Meri Pikford (Mary Pickford). Sa Daglasom Ferbanksom (Douglas Fairbanks), D.W. Grifitom (Griffith) i Čarli Čaplinom (Charlie Chaplin) osnovala je 1919. kompaniju “United Artists Corporation”.

1985 – Na stadionu “Hejsel” u Briselu, u neredima pred finalni meč evropskog Kupa šampiona između italijanskog prvaka “Juventusa” i engleskog “Liverpula”, poginulo je 39 i povređeno više od 400 ljudi, uglavnom italijanskih navijača.

1990 – Boris Jeljcin je izabran za prvog predsednika Ruske Federacije. U decembru 1999. podneo je ostavku i imenovao premijera Vladimira Putina za vršioca dužnosti. Putin je 26. marta 2002. izabran za predsednika Rusije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.