Na današnji dan, 27. jul

Danas je sreda 27. jul, 208. dan 2022. Do kraja godine ima 157 dana.

0
31

916 – Umro je Kliment Ohridski, učenik slovenskih prosvetitelja Ćirila i Metodija, jedan od istaknutijih pisaca stare slovenske književnosti. Posle misionarskog rada u Panoniji i Moravskoj i boravka u Bugarskoj, u Ohridu je podigao manastir koji je i sada aktivan, a 886. osnovao je školu kroz koju je navodno prošlo oko 3.500 učenika.

1189 – U Nišu su srpski veliki župan Stefan Nemanja i nemački car Fridrih I Barbarosa, koji je predvodio vojsku krstaša na putu ka Bliskom istoku, sklopili sporazum. Ovaj prvi ugovor srednjovekovne Srbije i Nemačke nije u potpunosti realizovan. Sporazumu su prethodili pregovori započeti ranije od strane srpske delegacije na dvoru nemačkog vladara u Nemačkoj.

1789 – Kongres SAD osnovao je Odeljenje za spoljne poslove, preteču Stejt departmenta.

1824 – Rođen je francuski pisac Aleksandar Dima Sin, koji je udario temelje pozorišne društvene drame. Napisao je 16 pozorišnih komada, uključujući dramatizaciju romana “Dama s kamelijama”. Ostala dela: drame “Nezakoniti sin”, “Deniza”, “Gospodin Alfons”, “Polusvet”.

1830 – U Francuskoj je izbila trodnevna “Julska revolucija” izazvana odlukom kralja Šarla X Burbonskog da ukine slobodu štampe, raspusti tek izabranu skupštinu i promeni izborni zakon. Narod Pariza je podigao barikade i oborio kralja Šarla X , a na presto je doveden Luj Filip, koji je kao kralj Francuske vladao do revolucije 1848. kada je ponovo uvedena republika.

1835 – Rođen je italijanski pisac Đozue Karduči, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1906, profesor Univerziteta u Bolonji. Pored poezije, pisao je književne i filološke studije, a bavio se i teorijom estetike. Dela: pesničke zbirke “Jambi i epode”, “Nove rime”, “Varvarske ode”.

1841 – Poginuo ruski pisac Mihail Jurjevič Ljermontov. Stradao je u dvoboju u kavkaskoj banji Pjatigorsk. Iako je poginuo vrlo mlad, njegovo delo svedoci o visokoj zrelosti. Dela: roman “Junak našeg doba”, drama “Maskarada”, poeme “Demon”, “Mciri”, “Pesma o trgovcu Kalašnikovu”, pesme “Oblaci”, “Misao”, “Prorok”, “Dimiskija”, “Otadžbina”, “Borodino”.

1844 – Umro je engleski hemičar i fizičar Džon Dalton, jedan od osnivača atomske teorije materije. Objasnio je Prustov zakon stalnih proporcija, postavio zakon umnoženih proporcija i prvi određivao relativne atomske mase hemijskih elemenata. Ispitivao je osobine gasova, postavio zakon parcijalnih pritisaka i bavio se meteorologijom. Patio je od slepila za boje, pa je proučavao i tu anomaliju, koja je po njemu nazvana – daltonizam. Shvatanja je izložio u trotomnom delu “Novi sistem filozofije hemije”.

1867 – Rođen je španski kompozitor i pijanista Enrike Granados i Kampinja. Stvarao je u romantičarskom maniru, gotovo isključivo na tradicijama španske narodne muzike. Dela: klavirska zbirka “Gojekas”, “Španske igre”.

1872 – Rođen je srpski kompozitor i dirigent Stanislav Binički, autor marša “Na Drinu”, direktor Beogradske opere. Kompoziciju i solo pevanje studirao je u Minhenu, a po dolasku u Beograd osnovao je vojni orkestar. Sa Stevanom Mokranjcem i Kostom Manojlovićem osnovao je 1899. “Srpsku muzičku školu” koja sada nosi ime “Mokranjac”. Ostala dela: prva srpska opera “Na uranku”, horske pesme – zbirka “Seljančice”, solo pesme, muzika za dramske komade, vojni marševi.

1907 – Rođen je srpski slikar Petar Lubarda, član Srpske akademije nauka i umetnosti, jedan od naših najznačajnijih slikara u 20. veku. Slikarstvo je studirao u Beogradu i Parizu. Slikao je predele, mrtvu prirodu, portrete, a u poslednjem stvaralačkom periodu oprobao se u apstraktnom slikarstvu, zadržavajući osobeni stil i prepoznatljiv snažan kolorit.

1915 – Rođen je italijanski operski pevač Mario del Monako, kojeg su kritičari proglasili “tenorom epohe”. Umetničku karijeru počeo je 1941. u Milanskoj skali. Zahvaljujući izuzetnom glasu i izvanrednom osećaju za scenski nastup stekao je ogromnu popularnost kao i nepodeljenu podršku kritike.

1917 – Umro je švajcarski hirurg Emil Teodor Koher, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1909. Ispitivao je funkciju štitne žlezde i znatno doprineo razvoju savremene hirurgije.

1921 – Kanadski lekari Frederik Grant Benting i Čarls Best su prvi put izolovali insulin, što je ubrzo omogućilo efikasno lečenje do tada smrtonosne šećerne bolesti.

1929 – Rođen je Žan Bodrijar, francuski filozof, postmodernist i poststrukturalist. Najpoznatiji je po stvaranju pojma “hiperstvarnost”. Posebno je bio kritičan prema potrošačkoj kulturi SAD. Pisao je o bombardovanju Srbije 1999. godine, kao o “dvoličnom ratu”. Najpoznatije njegovo delo “Zaboraviti Fukoa” objavljeno je 1977. Poslednja od 20 knjiga, koliko je napisao, su “Kul sećanja” objavljena 2005.

1939 – Umrla je srpska književnica Milica Janković. Slikarsku školu završila je u Beogradu a usavršavala se u Minhenu. Radila je kao nastavnik crtanja. Zbog teške bolesti, veći deo života provela je vezana za postelju. Dela: zbirke pripovedaka “Ispovesti”, “Neznani junaci”, romani “Pre sreće”, “Plava gospođa”.

1953 – U Panmundžomu je potpisan sporazum o primirju u Korejskom ratu, čime je okončan trogodišnji ratni sukob u kojem je na obe strane poginulo više od 1,7 miliona ljudi.

1955 – Austrija je ponovo postala suverena država. Godine 1938. okupirana je i prisajedinjena Nemačkoj, a posle Drugog svetskog rata još deset godina nalazila se pod okupacijom saveznika.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.