Na današnji dan, 26. maj

Danas je petak, 26. maj, 146. dan 2023. Do kraja godine ima 219 dana.

0
7

604 – Umro je Sveti Avgustin, prvi kenterberijski nadbiskup i osnivač hrišćanske crkve u Engleskoj. Papa Grgur I poslao ga je 596. sa 40 benediktinaca da utemelji hrišćanstvo i poveže Englesku s Rimom. Godine 597. osnovao je Kenterberijsku nadbiskupiju.

735 – Umro je engleski istoričar i kaluđer Sveti Bid (Bede), autor prve istorije Engleske. Njegova “Crkvena istorija engleskog naroda” (Historia Ecclesiastica Gentis Anglorum), pisana na latinskom, najvažniji je izvor anglosaksonske istorije između prvog i šestog veka.

1521 – Rimsko-nemački car Karlo V, kao izvršilac papske ekskomunikacije, doneo je Vormski edikt kojim su prognani osnivač protestantizma u Nemačkoj Martin Luter i njegovi sledbenici.

1659 – Aurangzeb, veliki mogul Indije, zvanično je stupio na presto koji je uzurpirao zbacivši oca i smaknuvši braću.

1805 – Napoleon Bonaparta krunisan je za kralja Italije u milanskoj katedrali.

1822 – Rođen je francuski pisac Edmon Gonkur (Edmond Goncourt). Posle njegove smrti 1896, njegovim zaveštanjem je osnovana “Akademija Gonkur” (1896) koja od 1903. svake godine nagrađuje najbolji roman francuske literature.

1851 – U Londonu je počeo prvi moderni međunarodni šahovski turnir 16 igrača, koji je 15. jula završen pobedom nemačkog majstora Adolfa Andersena (Anderssen).

1865 – Predajom generala Kirbija Smita (Kirby Smith) u Šrevenportu kod Nju Orleansa u Luizijani, prestao je oružani otpor južnjačke vojske u Američkom građanskom ratu, mesec i po pošto je Konfederacija potpisala kapitulaciju.

1868 – Obešen je irski nacionalista Majkl Baret (Michael Barrett) zbog bombaškog napada u Londonu. To je bilo poslednje javno smaknuće u Engleskoj.

1876 – Umro je češki istoričar i političar František Palacki (Palacky), organizator i predsednik Sveslovenskog kongresa 1848. i jedan od osnivača Matice češke. Zastupao je ideju “austroslavizma” i zalagao se za federativno preuređenje Austro-Ugarske.

1896 – Nikola II Romanov krunisan je za cara Rusije.

1912 – Rođen je mađarski političar Janoš Kadar (Janos), lider komunista (1956-1988) i predsednik Vlade Mađarske 1956. posle antisovjetskih demonstracija i oružane pobune, ugušene intervencijom sovjetskih trupa.

1923 – Održana je prva motociklistička trka “24 časa Le Mana”.

1942 – U Londonu je potpisan britansko-sovjetski ugovor o punoj saradnji u Drugom svetskom ratu i posle njegovog okončanja.

1955 – U Beograd je doputovala delegacija Sovjetskog Saveza na čelu s prvim sekretarom CK KPSS, Nikitom Hruščovom. Bila je to prva zvanična poseta predstavnika SSSR-a Jugoslaviji posle 1948. Na kraju razgovora potpisana je Beogradska deklaracija kojom su normalizovani međudržavni odnosi.

1966 – Britanska Gijana je postala nezavisna država u okviru Britanskog komonvelta.

1972 – U Moskvi je potpisan prvi sporazum SSSR i SAD o ograničenju strategijskog nuklearnog naoružanja (SALT 1).

1976 – Umro je Nemac Martin Hajdeger (Heidegger), jedan od najuticajnijih filozofa 20. veka, profesor univerziteta u Frajburgu (“Bivstvovanje i vreme”, “Kant i problem metafizike”, “Šta je metafizika”, “Šta je to filozofija”, “Niče”, “O suštini istine”).

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.