Na današnji dan, 24. novembar

Danas je petak, 24. novembar, 328. dan 2023. Do kraja godine ima 37 dana.

0
36

1642 – Holandski moreplovac Abel Janson Tasman južno od Australije otkrio ostrvo i nazvao ga Van Dimenova Zemlja, kasnije njemu u čast nazvano Tasmanija.

1859 – Objavljena knjiga engleskog prirodnjaka Čarlsa Darvina „Poreklo vrsta“. Njegova revolucionarna teorija evolucije izazvala velike kontroverze u naučnim krugovima, a crkveni se uplašili da će knjiga podriti religijska verovanja o postanku sveta. Taj dan se obeležava i kao Dan evolucije.

1896 – Osnovan Pedagoški muzej (Beograd)

1918 – Srem odlučio da se prisajedini Srbiji.

1941 – Počela nemačka ofanziva na grad Užice, u Drugom svetskom ratu. Odstupnicu glavnog dela partizanskih snaga činio Radnički bataljon. Nemci zauzeli grad krajem novembra, a tokom borbi na Kadinjači, 14 kilometara zapadno od Užica, poginulo 180 branilaca grada.

1963 – Dva dana posle atentata na predsednika SAD Džona Kenedija u Dalasu, Džek Rubi u policijskoj stanici ubio, iz revolvera, Lija Harvija Osvalda, osumnjičenog za atentat.

1971 – Nakon što je preuzeo otkupninu od 200.000 američkih dolara, otmičar znan kao Den Kuper je iskočio padobranom iz stepeništa na kraju aviona koji je oteo iznad Pacifičkog Severozapada i nestao.

1974 – Predsednik SAD Džerald Ford i sovjetski lider Leonid Brežnjev u Vladivostoku postigli privremen sporazum o ograničenju ofanzivnog strateškog nuklearnog oružja.

1976 – Zemljotres razorio grad Muradije i na stotine sela na istoku Turske. Poginulo oko 5.300 ljudi, a 50.000 ostalo bez domova.

1989 – Pod pritiskom masovnih demonstracija u Pragu, kompletno rukovodstvo Komunističke partije Čehoslovačke podnelo ostavke, uključujući generalnog sekretara Miloša Jakeša. Na mesto generalnog sekretara partije došao Karol Urbanek.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.