Na današnji dan, 21. novembar

Danas je utorak, 21. novembar, 325. dan 2023. Do kraja godine ima 40 dana.

0
38

1694 – Rođen je francuski filozof, pisac i istoričar Fransoa Mari Arue, poznat kao Volter, jedan od najznačajnijih mislilaca evropskog prosvetiteljstva u 18. veku (“Kandid”, “Eseji o običajima i duhu nacije”, “Filozofska pisma”, “Traktat o metafizici”).

1783 – Francuzi Fransoa Pilatr de Rozije i Fransoa Loran izveli su prvi uspešan let balonom napunjenim toplim vazduhom, preletevši iznad Pariza osam kilometara za 25 minuta.

1806 – U nameri da ekonomski slomi Veliku Britaniju, Napoleon Bonaparta objavio je Berlinski dekret o njenoj blokadi, uz zabranu pristajanja britanskih brodova u sve evropske luke.

1844 – Umro je ruski pisac Ivan Andrejevič Krilov. Izdavač humorističkih časopisa i autor satiričnih “pisama”, najveću popularnost je stekao basnama po uzoru na Ezopa, inspirišući se i ruskim folklorom.

1869 – Rođen je pravnik i istoričar Slobodan Jovanović, profesor Beogradskog univerziteta, predsednik Srpske kraljevske akademije, najznačajniji srpski pravni pisac i teoretičar države u 20. veku. Tokom Drugog svetskog rata bio je predsednik jugoslovenske emigrantske vlade u Londonu (1942-43), a posle rata komunističke vlasti su ga u odsustvu osudile na 20 godina zatvora.

1877 – Tomas Edison je objavio pronalazak fonografa.

1916 – Umro je Franc Jozef I, austrijski car od 1848, a od 1867. car i kralj Austro-Ugarske monarhije. Godine 1878. okupirao je, a potom anektirao Bosnu i Hercegovinu. Atentat na njegovog bratanca, nadvojvodu Franca Ferdinanda u Sarajevu 1914, iskoristio je za obračun sa Srbijom. Smatra se da je taj atentat bio i neposredan povod za početak Prvog svetskog rata. Nasledio ga je Karlo I, poslednji vladar carstva koje se raspalo tokom tog rata.

1937 – Osnovana je Muzička akademija u Beogradu, a 1973. je dobila status fakulteta.

1938 – Nemačka je okupirala Sudetsku oblast u Čehoslovačkoj i priključila je nemačkom Rajhu.

1963 – Vatikanski koncil odobrio je u crkvenim rimokatoličkim obredima upotrebu domicilnog jezika umesto latinskog.

1974 – Od eksplozija koje su u dva “paba” u engleskom gradu Birmingemu podmetnuli pripadnici Irske republikanske armije, poginula je 21 osoba, a 162 su ranjene.

1977 – U jugoistočnoj Indiji ciklon je usmrtio 3.000 ljudi, a ogromni talasi su zbrisali čitava sela.

1981 – Umro je pisac i istoričar umetnosti i književnosti Milan Kašanin, pre Drugog svetskog rata direktor Narodnog muzeja u Beogradu i Muzeja kneza Pavla, a posle rata Galerije fresaka (“Dva veka srpskog slikarstva”, “Umetnost i umetnici”).

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.