Na današnji dan, 21. april

Danas je utorak, 21. april, 112. dan 2020. Do kraja godine ima 254 dana.

0
31

753 p.n.e – Romul je, prema istoričaru Marku Terentiju Varonu (Marcus Terentius Varro), osnovao Rim.

 1. – Umro je francuski filozof i teolog Pjer Abelar (Pierre Abelard). Kao zastupnik laičke nauke i antičke filozofije, verovao je u ljudski razum i poricao crkvene dogme. U književnosti je poznat po ljubavnim pismima Eloizi (Heloise), koja se ubrajaju u najlepša dela epistolarne književnosti.
 2. – Umro je engleski kralj Henri VII (Henry), osnivač dinastije Tjudor. Njegovim dolaskom na presto 1485. godine okončan je četrdesetogodišnji rat dinastija Lankaster i Jork, poznat pod nazivom “Rat dveju ruža”.
 3. – Umro je Žan Rasin (Jean Racine), francuski pesnik i autor dramskih tragedija “Andromaha”, “Fedra”, “Britanikus”, “Berenisa”, “Mitridat” i komedije “Parničari”.
 4. – Rođena je engleska književnica irskog porekla Šarlota Bronte (Charlotte), koja se proslavila sa prvim romanom “Džejn Ejr”. Sa mladjim sestrama Emilijom i Anom izdala je zbirku pesama.
 5. – Rođen je francuski teoretičar umetnosti i filozof Ipolit Ten (Hippolyte Taine), član Francuske akademije od 1878. godine. Kao teoretičar francuskog naturalizma, uticao je na Emila Zolu i čitavu generaciju pisaca koja je sa naučno-eksperimentalnim pretenzijama pristupala književnosti (“Filozofija umetnosti”, “O inteligenciji”).
 6. – Teksašani su porazili Meksikance u bici kod San Hasinta, što je omogućilo nezavisnost Teksasa koji je 1845. ušao u sastav SAD.
 7. – Australija je prva u svetu uvela osmočasovni radni dan.
 8. – U Narodnom pozorištu u Beogradu izvedena je prva srpska opereta “Vračara” Davorina Jenka, autora srpske himne “Bože pravde”.
 9. – Umro je američki pisac Mark Tven (Twain), poznat po romanima “Doživljaji Toma Sojera” i “Doživljaji Haklberi Fina”.
 10. – Rođen je američki filmski glumac meksičkog porekla Entoni Kvin (Anthony Quinn), dobitnik dva Oskara za filmove “Viva Zapata” i “Žudnja za životom”. Proslavio se i filmom “Grk Zorba”.
 11. – Poginuo je nemački pilot Manfred fon Rihtofen (Richthofen), poznat kao Crveni Baron, koji je u prvom svetskom ratu oborio 80 aviona.
 12. – Rođena je Elizabeta II (Elizabeth), kraljica Velike Britanije od 1952. godine.
 13. – Šefovi diplomatija Nemačke i Italije Joahim fon Ribentrop (Joachim, Ribbentrop) i grof Galeaco Ćano (Galeazzo Ciano) u Drugom svetskom ratu dogovorili su se o podeli Jugoslavije na nemačko i italijansko područje.
 14. – Poslednje nemačke trupe povukle su se iz Bolonje (Italija). Istog dana sovjetska armija ušla je u predgrađe Berlina.
 15. – Umro je engleski ekonomist Džon Mejnard Kejnz (John Maynard Keynes), poznat po delu “Opšta teorija zaposlenosti, kamata i novca” koje je donelo radikalan preokret u ekonomskoj teoriji.
 16. – Prestonica Brazila premeštena je iz Rio de Žanejra u Braziliju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.