Na današnji dan, 18. septembar

Danas je petak, 18. septembar, 261. dan 2015. Do kraja godine ima 104 dana.

489

1502 – Španski moreplovac Kristifor Kolumbo dospeo je na obalu današnje Kostarike na četvrtom i poslednjem putovanju u Novi svet.

1709 – Rođen je engleski pisac i leksikograf Semjuel Džonson, čiji je “Rečnik engleskog jezika” iz 1755. više od veka važio za najrelevantniji rečnik tog jezika. Ostala dela: poema “Taština ljudskih želja”, tragedija “Irena”, “Životi pesnika”.

1739 – Beogradskim mirom okončan je rat započet 1737.između Osmanskog carstva i Austrije. Turska je tada povratila teritoriju Srbije severno od Zapadne Morave. Austrija je evakuisala i Malu Vlašku (Oltenija) i deo Bosne u Posavini, što je sve zaposela Požarevačkim mirom 1718. Ipak je zadržala teritorije severno od Save i Dunava (Banat i jugoistok Srema).

1819 – Rođen je francuski fizičar Žan Bernar Leon Fuko, koji je s Armanom Ipolitom Lujem Fizoom izmerio brzinu svetlosti. Ogledom s klatnom (Fukoov eksperiment) je dokazao obrtanje Zemlje, pronašao je žiroskop, usavršio teleskop, otkrio vrtložno-vihorne struje u metalnim masama (Fukoove struje).

1905 – Rođena je švedsko američka filmska glumica Greta Luiza Gustafson, poznata kao Greta Garbo. Bila je aktivna od 1921. do 1941. kad je odlučila da se povuče. Prelepa i inteligentna bila je pojam ženstvenosti. Filmovi: “Poljubac”,”Mata Hari”, “Ana Kristi”, “Kraljica Kristina”, “Ana Karenjina”,”Dama s kamelijama”, “Marija Valevska”.

1931 – Japan je započeo rat sa Kinom napadom na Mandžuriju, danas severoistočna Kina. Mandžurija je okupirana, a 18. februara 1932. proglašena je “nezavisnost” Carevine Mandžukuo. Na njeno čelo Japanci su doveli poslednjeg kineskog cara Pu Jia, čiji je položaj bio simboličan.

1934 – Sovjetski Savez je ušao u Društvo naroda.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.