Na današnji dan, 18. april

Danas je četvrtak, 18. april, 108. dan 2019. Do kraja godine ima 257 dana.

398

1480 – Rođena je Lukrecija Bordžija, kćerka potonjeg pape Aleksandra VI. Optuživana za krajnji nemoral, u stvarnosti je bila žrtva političkih igara oca. Otuda i tri politička braka, prvi put s grofom od Pezara Đovanijem Sforcom, drugi put s Alfonsom Aragonskom, kojeg je ubio njen brat Čezare, a treći put s grofom od Ferare Alfonsom I. Na dvoru u Ferari okupljala je umetnike i naučnike, uključujući Ticijana Večelija, Ludovika Ariosta i Pjetra Bemba.

1797 – Rođen je francuski državnik i istoričar Luj Adolf Tjer, osnivač i prvi predsednik Treće republike od 1871. do 1873. Kao šef versajske vlade 1871. u krvi je ugušio Parisku komunu. Dela: “Istorija Francuske revolucije”, “Istorija konzulstva i carstva”.

1820 – Rođen je austrijski kompozitor i dirigent Franc fon Supe, autor više popularnih opereta. Dela: operete “Laka konjica”, “Bokačo”, “Lepa Galateja”, “Fatinica”.

1867 – Turci su predali ključeve Beograda i drugih gradova srpskom knezu Mihailu Obrenoviću, što je bio završni čin u dugom procesu političkog oslobađanja tadašnje Kneževine Srbije od turske vlasti. U prisustvu srpskih i turskih izaslanika pročitan je carski ferman na srpskom i turskom jeziku, na bedem je podignuta srpska zastava i ispaljena salva iz 21 topa, a poslednji turski zapovednik Riza paša predao je ključeve knezu Mihailu, koji je potom trijumfalno ujahao u Kalemegdansku tvrđavu. U toku ceremonije, kapetan Svetozar Garašanin zamenio je turske stražare na tvrđavi srpskim vojnicima. Konačno formalno međunarodno priznanje Srbija je dobila na Berlinskom kongresu 1878.

1872 – Rođena je srpska slikarka Beta Vukanović, koja je tokom 80 godina naslikala impozantan broj ulja, akvarela, crteža i kao pedagog uticala je na generacije srpskih slikara. Na studijama slikarstva u Minhenu upoznala je budućeg supruga Ristu Vukanovića, takođe slikara. S njim 1898. dolazi u Beograd kojem je ostala privržena do kraja života i s velikom predanošću je učestvovala u umetničkom životu Srbije. Zaslugom tog umetničkog para Beograd je dobio slikarsku školu, koja je prerasla u Umetničku školu. Jedan je od osnivača “Lade” i “Cvijete Zuzorić” – društva srpskih umetnika, slikara i vajara i začetnik za ono doba relativno smele karikature. Isprva je slikala u maniru impresionista, ali se docnije približila čvršćoj realističkoj formi.

1906 – U zemljotresu u San Francisku poginulo je više od 1.000 ljudi, sa zemljom su sravnjene mnoge četvrti grada koji je tada imao 400.000 stanovnika, a oko 200.000 ljudi ostalo je bez doma.

1922 – Umro je srpski pisac i političar Svetomir Nikolajević, profesor Velike škole, član Srpske kraljevske akademije, predsednik vlade Srbije, ministar unutrašnjih dela i jedan od osnivača Radikalne stranke. Studirao je istoriju na Velikoj školi u Beogradu i na više evropskih univerziteta. Znatno je uticao na srpsku književnost u drugoj polovini 19. veka. Više njegovih studija, kritika, eseja, objavljeno je sabrano pod naslovom “Listići iz književnosti”.

1927 – Rođen je Semjuel Hantington, američki politikolog. Harvardski profesor, postao je poznat po teoriji “Sukoba civilizacija” prvobitno publikovanoj u poznatom časopisu “Forin afers” (Foreign afairs) i docnije u istoimenoj knjizi. Iako njegova teorija nije bila ni nova ni originalna predstavljena je kao pravo otkriće u tadašnjim okolnostima. U vreme predsednika Kartera 1977/8. radio je kao koordinator planiranja za Nacionalni savet bezbednosti SAD.

1936 – Umro je italijanski kompozitor Otorino Respigi, đak Nikolaja Rimskog-Korsakova, koji je stvarao dela raskošnih orkestarskih boja, uglavnom u impresionističkom maniru. Dela: “Gregorijanski koncert” za violinu i orkestar, simfonijske poeme “Rimske pinije”, “Rimske fontane”, “Rimski praznici”, opere.

1942 – Američki avioni su u Drugom svetskom ratu prvi put bombardovali Tokio, Jokohamu i Nagoju, što je imalo veliki psihološki efekat na Japance, pošto je tamošnja propaganda tvrdila da je nebo nad Japanom “apsolutno bezbedno”.

1946 – Zvanično je raspušteno Društvo naroda, bila je to preteča Ujedinjenih nacija, nastala na sličnim osnovama, ali se nije pokazala efikasnom.

1951 – U Parizu su Belgija, Zapadna Nemačka, Italija, Luksemburg, Francuska i Holandija potpisale ugovor o osnivanju Evropske zajednice za ugalj i čelik, prethodnice sadašnje Evropske unije.

1993 – Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je rezoluciju 820 o čvrstom stezanju obruča ekonomskih sankcija oko SRJ, ukoliko Srbi u Bosni do 26. aprila ne potpišu Vens-Ovenov mirovni plan. Rezolucija je izglasana na inicijativu Francuske, Velike Britanije i nesvrstanih zemalja. U njoj nije bilo novih kaznenih mera, ali je do krajnosti pooštrena primena svih do tada usvojenih sankcija, najtežih u istoriji UN: zabrana svake trgovine i tranzita robe, zamrzavanje svih finansijskih fondova, presecanje rečnih i morskih puteva. Iz mera blokade izuzete su samo telekomunikacije, pošta i pravne transakcije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.