Na današnji dan, 14. decembar

Danas je subota, 14. decembar, 348. dan 2019. Do kraja godine ima 17 dana.

435

1503 – Rođen je francuski astrolog Mišel de Notr-Dam, poznat kao Nostradamus, izvesno vreme lekar francuskog dvora, poznat po svojim predviđanjima budućnosti. Napisao je knjigu “Proročanstva” u kojoj je, najčešće na zagonetan i nejasan način, proricao događaje u budućnosti.

1546 – Rođen je danski astronom Tiho Brahe, koji je podigao čuvenu opservatoriju Uranijenburg na ostrvu Hven i gotovo dve decenije osmatrao planete, posebno Mars. Otkrio je i novu zvezdu u sazvežđu Kasiopeje. Presudno je uticao na Keplera koji je dugo radio kao njegov pomoćnik i ostavio je neizbrisiv trag u čovekovim nastojanjima da istraži svemir.

1788 – Umro je nemački kompozitor, čembalista i dirigent Karl Filip Emanuel Bah, sin i učenik Johana Sebastijana Baha. Bio je pristalica “osećajnog stila”, dramskog patosa s obiljem ukrasa. Dela: dvadesetak simfonija, oko 60 koncerata za klavir, kamerna muzika, sonate za klavir, kantate.

1799 – Umro je američki državnik Džordž Vašington, prvi predsednik SAD. Komandovao je vojskom kolonista u pobedonosnom ratu za nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva, od 1775. do 1783. Za predsednika SAD izabran je 1789. i na tom položaju ostao je osam godina (dva mandata). Stav prema starom savezniku Francuskoj, pošto se postavio neutralno u ratu Britanije i drugih država protiv revolucionarne Francuske, kao i unutrašnja politika stvorili su mu jaku opoziciju u zemlji. Iz političkog života povukao se razočaran 1797. i odbio je da se treći put kandiduje za predsednika, uputivši narodu “oproštajnu besedu”.

1900 – Nemački fizičar Maks Plank objavio je “kvantnu teoriju”, prema kojoj energija radijacije potiče iz nevidljivih delića, kvanta, i nije kontinuirana, kako se ranije mislilo.

1911 – Norveški istraživač Rual Amundsen postao je prvi čovek koji je stigao na Južni pol, pretekavši konkurenta, engleskog polarnog istraživača Roberta Skota, koji je na Južni pol stigao 18. januara 1912.

1918 – U Lisabonu je ubijen predsednik Portugala Sidonio Paeš.

1918 – Na izborima u Velikoj Britaniji žene su prvi put glasale i omogućeno im je da se kandiduju za parlament.

1921 – Narodna Skupština Kraljevine SHS usvojila je “Zakon o zaštiti radenika”. Datum kada je usvojen ovaj akt uzima se kao začetak sistemski organizovane javne službe zapošljavanja u Srbiji, iako je još tokom 19. veka bilo nekih elemenata ovakve službe u Srbiji. Državne berze rada bile su, po Zakonu iz 1921. dužne da svoje poslove obavljaju besplatno i nepristrasno.

1927 – Velika Britanija je priznala nezavisnost Iraka.

1935 – Prvi predsednik Čehoslovačke Tomaš Masarik podneo je ostavku i na položaju šefa države četiri dana kasnije nasledio ga je dotadašnji šef diplomatije Eduard Beneš.

1937 – Japan je uspostavio marionetsku kinesku vladu u Pekingu.

1941 – Ustaški poglavnik Ante Pavelić saopštio je u Drugom svetskom ratu da je Nezavisna Država Hrvatska objavila rat SAD i Velikoj Britaniji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.