Na današnji dan, 13. oktobar

Danas je nedelja, 13. oktobar 2019. Do kraja godine ima 79 dana.

682

54 – Umro je rimski car Klaudije I Tiberije Druz, koji je tokom vladavine od 41. uspeo da stabilizuje prilike u rimskoj državi. Godine 43. osvojio je Britaniju, osim severne trećine ostrva koja nikada nije pala pod Rim. Upamćen je kao vladar koji zaslužuje poštovanje. Bio je retko obrazovan i pomagao je razne vidove stvaralaštva a sam se bavio i istoriografijom. Umro je 54. otrovan pečurkama koje mu je podmetnula četvrta supruga Julija Agripina Mlađa kako bi otvorila prostor da na čelo države dovede sina iz prethodnog braka, potonjeg cara Nerona.

1792 – Predsednik SAD Džordž Vašington položio je kamen-temeljac Bele kuće u Vašingtonu, zvanične predsedničke rezidencije.

1815 – Streljan je francuski maršal Žoakim Mira, najčuveniji među komandantima armija cara Napoleona I, od 1808. do 1815. kralj Napulja. Zarobljen je pri pokušaju da ponovi osvoji Napulj, posle čega je pogubljen.

1869 – Umro je francuski pisac Šarl Ogisten Sent Bev, najistaknutiji predstavnik francuske književne kritike. Počeo je romantičarskim pesmama i romanom “Naslada”, ali se potom posvetio isključivo književnoj kritici i istoriji koje je obnovio prodornim analizama dela i pisaca. Ostala dela: pesme “Život”, kritike “Književni portreti”, “Por-Roajal”, “Razgovori ponedeljkom”.

1884 – Grinič je usvojen kao univerzalni (nulti) meridijan, od kojeg se računaju geografske dužine i vremenske zone na Zemlji.

1905 – Umro je engleski glumac Henri Irving, jedan od najvećih tragičara 19. veka, prvi glumac kojem je 1895. dodeljena plemićka titula. Najpoznatiji je bio po tumačenju likova iz drama Vilijama Šekspira.

1921 – Rođen je francuski glumac i pevač italijanskog porekla Ivo Livi, poznat kao Iv Montan, koji je svetsku slavu postigao filmom “Nadnica za strah”. Ostali filmovi: “Vrata noći”, “Heroji su umorni”, “Veštice iz Salema”, “Veliki plavi put”, “Volite li Bramsa”, “Hajde da se volimo”, “Z”, “Priznanje”.

1923 – Turska skupština proglasila je Ankaru, bivšu Angoru, prestonicom Turske. Od 1453. do 1923. prestonica je bio Carigrad (Istanbul) a do 1453. Jedrene.

1925 – Rođena je Margaret Hilda Roberts, poznata kao Margaret Tačer, koja je 1979. postala prva žena premijer u istoriji Britanije. Držala je duže od svih položaj britanskog premijera u 20. veku, ali je 1990. primorana na ostavku odlukom rukovodstva njene Konzervativne partije.

1943 – Italija je posle kapitulacije promenila stranu u Drugom svetskom ratu: pod pritiskom saveznika, italijanski kralj Vitorio Emanuele III i njegov predsednik vlade, maršal Pjetro Badoljo, do 1941. načelnik generalštaba italijanske vojske, objavili su rat nacističkoj Nemačkoj.

1964 – Posle 24 časa od poletanja brodom “Vashod 1”, bezbedno su se prizemljila tri sovjetska kosmonauta, članovi prve višečlane posade u istoriji svemirskih letova.

1967 – Umro je srpski inženjer Dobrivoje Božić, konstruktor najbolje svetske automatske vazdušne kočnice na železnicama. Studirao je Karlsrueu i Drezdenu, u Nemačkoj. Profesor mu je bio i Rudolf Dizel, čuveni konstruktor motora. Po okončanju studija 1911. vratio se u Srbiju. “Kočnica Božić” je u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca usvojena 1922. a kad je Međunarodna železnička unija proglasila taj uređaj boljim od svih dotadašnjih 1928. usvojena je i u drugim zemljama. Božićeva kočnica smatra se neprevaziđenom, pa su i najsavremenije železničke kočnice njene usavršene kopije. U Srbiju se inženjer Božić vratio 1964. iz emigracije u SAD gde se nalazio od Drugog svetskog rata.

1972 – Prilikom pada sovjetskog putničkog aviona tipa “Iljušin 62” blizu moskovskog aerodroma poginulo je svih 176 osoba u letelici, što je bila dotad najveća nesreća u istoriji putničke avijacije.

1976 – Bolivijski teretni avion tipa “Boing 707”, kojem je otpao jedan motor odmah posle poletanja, pao je na glavnu ulicu Santa Kruza, usmrtivši više od 100 osoba na tlu i tri člana posade.

1988 – Istraživači su laboratorijskim ispitivanjem došli do zaključka da je “Torinski pokrov” u kojem je, prema verovanju, bio sahranjen Isus Hristos, lažan i da potiče iz Srednjeg veka. Kasnije analize su osporile rezultate ovog istraživanja, tako da spor oko autentičnosti traje i dalje.

1990 – U moskovskoj crkvi Svetog Vasilija Blaženog na Crvenom trgu održana je prva liturgija, 73 godine posle Oktobarske revolucije.

1990 – Vođa hrišćanskih snaga u Libanu general Mišel Aun zatražio je azil u francuskoj ambasadi u Bejrutu posle napada sirijske armije na njegovo uporište.

1993 – Sud u Hamburgu proglasio je Nemca Gintera Parhea krivim zbog ranjavanja nožem teniserke Monike Seleš, ali je na osnovu toga doneo presudu koja je širom sveta ocenjena kao skandalozna. Parhe je kažnjen uslovno na dve godine zatvora.

1997 – Britanski supersonični automobil prvi je uspeo da na tlu probije zvučni zid, razvivši brzinu od 1.222,7 kilometara na čas.

2003 – Filipinske bezbednosne snage ubile su Fatura Rahmana el Gozija, kako je navedeno, “ključnu figuru” islamističke terorističke organizacije “Džema islamija”.

2005 – U napadu 300 islamskih ekstremista na Naljčik, glavni grad severnokavkaske ruske Republike Kabardino-Balkarije, poginula su 92 terorista, 33 pripadnika organa reda i 12 civila, a ranjeno je preko stotinu osoba.

2006 – Bangladeški ekonomista Muhamad Junus i banka Gramin, koju je on osnovao, dobili su Nobelovu nagrade za mir, zbog pomaganja brojnim ljudima. Nagrada je pripala dobitnicima iz Bangladeša, između 1.901 kandidata. Junus, često nazivan Bankar siromašnih, osnovao je 1976. godine banku Gramin koja dodeljuje mikro kredite najsiromašnijima u Bangladešu, najčešće ženama, pomažući im da pokrenu nekakav posao i ne tražeći pritom nikakvu hipoteku. Takav sistem mikro kredita, kopiran je potom širom sveta. Junus je 1997. osnovao i Gramin fondaciju, koja sada ima 52 partnerske organizacije u 22 zemlje, a njene kredite je koristilo čak 11 miliona ljudi iz Azije i Latinske Amerike.

2006 – Ban Ki-Mun, bivši šef južnokorejske diplomatije, izabran je na mesto generalnog sekretara UN, osmog po redu od osnivanja OUN. Izbor Ki-Muna proizvod je sve izraženijeg uticaja velikih azijskih država na svetsku politiku.

2007 – Najmanje 21 osoba je izgubila život, a 26 je povređeno, u odronu zemlje, u rudniku zlata na jugozapadu Kolumbije, u blizini grada Suares, u provinciji Kauka.

2007 – U nesreći prilikom prevrtanja broda u Senegalu, usled snažnog vetra, poginule su 32 osobe. Na brodu su se nalazili ribari koji su se vraćali s proslave završetka Ramazana. Brod je plovio iz gambijskog ribarskog sela Tandži ka jugu Senegala, s 50 putnika na palubi.

2007 – Umro je Bob Denar, francuski profesionalni vojnik i plaćenik, znamenit po nizu državnih udara koje je izvršio u više frankofonih zemalja. Avanturista Denar poslužio je kao predložak za više literarnih i filmskih ostvarenja, između ostalog, po uzoru na njega nastalo je delo “Psi rata” Frederika Forsajta.

2009 – Umro je Konstantin Babić, srpski kompozitor i profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, šef Katedre za muzičku teoriju. Njegov obiman i priznat kompozitorski opus već decenijama je nezaobilazni deo srpske muzičke istorije. Dela: “Koncertna intrada”, “Preludijum za simfonijski orkestar”, “Gudački kvartet”, “Burleska za violinu i klavir”, “Lovačka svita za mešoviti hor”, “Balada za ženski hor”, “Dečja simfonija za dečji gudački orkestar i udaraljke”.

2013 – Više od 115 hodočasnika izgubilo je život u stampedu na mostu na reci Sind, kod hinduističkog hrama Mandula Devi, u centralnoj Indiji, tokom Navaratra festivala. Više od 110 osoba je povređeno. Slična tragedija na istom mestu dogodila se i 2006. godine.

2014 – Park u austrijskoj prestonici Beču, smešten u devetom kvartu, dobio je ime “Park Diane Budisavljević”. Tokom Drugog svetskog rata, Diana Budisavljević, rođena Obekser (1891-1978) spasla je iz koncentracionih logora ustrojenih od strane hrvatskih ustaša, više od 15.000 osoba, ogromnom većinom srpske dece, među kojima je oko 12.000 preživelo rat.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.