Na današnji dan, 13. januar

Danas je petak, 13. januar 2023. Do kraja godine ima 352 dana.

0
28

1691 – Umro je Džordž Foks (George Fox), osnivač verske zajednice Kvekera “Društvo prijatelja”. Obuzet idejom “božijeg nadahnuća”, Foks je od 1648. držao propovedi u kojima se zalagao za uspostavljanje rigoroznog morala u duhu starozavetne Biblije i stekao mnoge pristalice.

1806 – Rođen je pisac Jovan Sterija Popović, prvi srpski komediograf, “otac” srpske drame. Kao načelnik Ministarstva prosvete Srbije (od 1842.) obavio je pionirski rad u organizovanju školstva, pokrenuo inicijativu za osnivanje Akademije nauka, Narodne biblioteke i Narodnog muzeja. Učestvovao je u pripremi prvog beogradskog pozorišta (“Pozorište na Đumruku”) 1841, otvorenog njegovom tragedijom “Smrt Stefana Dečanskog”. Sterijine drame su više od 100 godina na repertoarima (“Laža i paralaža, “Pokondirena tikva”, “Kir Janja”, “Rodoljupci”).

1842 – Prilikom povlačenja iz avganistanskog grada Kabula, masakrirano je 9.000 britanskih vojnika na planinskom prelazu Kiber.

1854 – Japanski šogun Tokugava potpisao je prvi trgovinski ugovor kojim su za SAD otvorene neke japanske luke. Kasnije su potpisani ugovori s Velikom Britanijom, Rusijom, Francuskom, čime je Japan prekinuo politiku izolovanosti i počeo da se uključuje u međunarodne odnose.

1898 – Francuski pisac Emil Zola (Emile) objavio je pod naslovom “Optužujem” u listu “L’oror” otvoreno pismo predsedniku Republike u kojem je ukazao na mahinacije najviših vojnih krugova i zatražio oslobađanje kapetana Alfreda Drajfusa (Dreyfus), 1894. osuđenog na doživotni zatvor zbog navodnog odavanja vojnih tajni Nemačkoj. Drajfus je na obnovljenom suđenju oslobođen optužbi i 1906. rehabilitovan, vraćen u vojsku i unapređen u čin majora.

1906 – Umro je ruski fizičar i elektroinženjer Aleksandar Stepanovič Popov, jedan od pionira radio-tehnike, izumitelj antene. Godine 1896. ostvario je prenos signala pomoću radio-talasa na udaljenost od 250 metara i utvrdio da se radio-talasi reflektuju od većih objekata.

1910 – Emitovan je prvi radio-prenos opere iz njujorške “Metropoliten opere”, Na programu su bili Leonkavalovi “Pajaci” i Maskanjijeva “Kavalerija rustikana”.

1915 – U gradu Avecano u centralnoj Italiji u zemljotresu je poginulo 30.000 ljudi.

1935 – Pripajanje Nemačkoj izglasano je na referendumu u oblasti Sar kojom je, na osnovu mandata Lige naroda – preteče UN, tada upravljala Francuska.

1941 – Umro je irski pisac Džejms Džojs (James Joyce), koji je eksperimentima u narativnoj tehnici i strukturi romana i primeni toka svesti, dao nov pravac modernoj književnosti. Njegov roman “Uliks” smatra se “biblijom” evropskog proznog modernizma. Uprkos vrlo oštroj i ekstremističkoj polemici oko Džojsovog književnog dela, imao je ogroman uticaj na razvoj književne proze 20. veka (“Portret umetnika u mladosti”, “Fineganovo bdenje”, pesme “Kamerna muzika”, pripovetke “Dablinci”, drama “Izgnanici”).

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.