Na današnji dan, 11. april

Danas je četvrtak, 11. april, 102. dan 2024. Do kraja godine ima 264 dana.

0
42

1514 – Umro je Donato Bramante, italijanski arhitekt. Poslednjih 15 godina života proveo je radeći za pape Aleksandra VI i Julija II. Njegovo delo je imalo presudan uticaj na arhitekturu Visoke renesanse.

1689 – Krunisan je engleski kraljevski par Vilijam III Oranski (William) i Meri II (Mary). Tokom njihove vladavine doneto je nekoliko važnih odredaba i zakona – Deklaracija prava, Akt tolerancije.

1713 – Utrehtskim mirom okončan je “rat za špansko nasleđe”. Nizom ugovora koje su 1713, 1714. i 1715. potpisale Engleska, Francuska, Holandija, Savoja, Portugal i Pruska preuređena je mapa Evrope, a Španija je prinuđena da za vladare prihvati francuske Burbone (Bourbon).

1755 – Rođen je Džejms Parkinson (James), britanski lekar koji je otkrio Parkinsonovu bolest.

1814 – Postignut je sporazum u Fontenblou prema kojem je Napoleon Bonaparta abdicirao i bio prognan na ostrvo Elba. Na prestolu ga je zamenio Luj XVIII.

1842 – Beogradski trgovci, braća German, završila su izgradnju prve srpske lađe, “Kneza Mihaila”. Majstori iz Carigrada počeli su izgradnju 1840. u Brzoj Palanci na Dunavu. Brod je mogao da se koristi i u vojne svrhe – na njemu je bilo mesta za 18 topova.

1894 – Uganda je postala britanski protektorat.

1899 – SAD su od Španije preuzele Filipine.

1919 – Osnovana je Međunarodna organizacija rada sa sedištem u Ženevi.

1945 – Američke trupe osvojile su u Drugom svetskom ratu nemačke gradove Esen i Vajmar i oslobodile koncentracioni logor Buhenvald.

1948 – Počela je izgradnja novog naselja na levoj obali Save – Novog Beograda.

1952 – Krvavim vojnim pučem vlast u Boliviji preuzeo je Nacionalni revolucionarni pokret.

1961 – Suđenje jednom od organizatora holokausta, potpukovniku snaga SS nacističke Nemačke Adolfu Ajhmanu (Eichman) zbog ratnih zločina nad Jevrejima u Drugom svetskom ratu, počelo u Jerusalimu.

1973 – Zamenik firera nacističke Nemačke Martin Borman zvanično je proglašen mrtvim i skinut s liste traženih ratnih zločinaca u SR Nemačkoj.

1977 – Umro je francuski pisac Žak Prever (Jacques Prevert) “pesnik ljubavi, prijateljstva i sreće”, autor pesme “Barbara”, veoma popularan među mladima 50-ih godina prošlog veka. Poznat je i po scenarijima za filmove Marsela Karnea (Marcel Carnet) “Obala u magli”, “Hotel Sever”, “Deca raja” i “Ljubavnici iz Verone”.

1999 – U Beogradu je ubijen novinar Slavko Ćuruvija, vlasnik listova “Dnevni telegraf” i “Evropljanin”. Ovo ubistvo do danas nije rasvetljeno.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.