Na današnji dan, 10. jun

Danas je ponedeljak, 10. jun, 162. dan 2024. Do kraja godine ima 204 dana.

0
6

1190 – Rimsko-nemački car Fridrih I Barbarosa (Friedrich Barbarossa) utopio se u reci Salef u Maloj Aziji na povratku iz Trećeg krstaškog rata.

1610 – Prvi holandski doseljenici iskrcali su se na ostrvo Menhetn, sada centralni deo Njujorka. Holanđani su 1626. za nekoliko bala tkanine i jeftinu bižuteriju otkupili od Indijanaca ostrvo i na njegovom južnom delu podigli naselje Novi Amsterdam.

1719 – Rimsko-nemački car Karlo VI proterao je Špance sa Sicilije.

1793 – U Parizu je otvoren prvi javni zoološki vrt, “Žarden de Plant”.

1819 – Rođen je francuski slikar Gistav Kurbe (Gustave Courbet). Kao osnivač realističke škole u vreme krutog akademizma, smatra se najrevolucionarnijim slikarom 19. veka (“Atelje”, “Tucači kamena”, “Talas”, “Pogreb u Ornanu”).

1832 – Rođen je nemački inženjer Nikolaus August Oto (Otto), izumitelj četvorotaktnog motora sa unutrašnjim sagorevanjem (1876).

1836 – Umro je francuski fizičar i matematičar Andre Mari Amper (Marie Ampere), osnivač elektrodinamike.

1898 – Američke trupe izvršile su u Špansko-američkom ratu invaziju na Kubu.

1909 – Prvi put je upotrebljen signal S.O.S. kada je linijski brod “Slavonia” kompanije Kjunard, doživeo brodolom na Azorskim ostrvima.

1915 – Rođen je američki pisac Sol Belou (Saul Bellow), dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1976. (“Henderson, kralj kiše”, “Čovek na klackalici”, “Žrtva”, “Ne propusti dan”, “Pustolovine Ogija Mača”).

1922 – Rođena je američka filmska glumica i pevačica Džudi Garland (Judy), koja se proslavila već kao devojčica ulogom u filmu “Čarobnjak iz Oza”.

1923 – Rođen je britanski medijski magnat češkog porekla Jan Ludvik Hoh (Hoch), poznat kao Jan Robert Maksvel (Ian, Maxwell). Udavio se 1991. kod Kanarskih ostrva, pošto je sa svoje jahte pao u more.

1923 – Umro je francuski pisac Pjer Loti (Pierre) (“Islandski ribar”, “Lotijeva ženidba”, “Roman jednog spahije”).

1924 – Fašisti su kidnapovali, a potom ubili Djakoma Mateotija (Giacomo Matteotti), lidera italijanskih socijalista.

1934 – Umro je engleski kompozitor Frederik Delijus (Frederick Delius), poznat po simfonijama “Pariz – pesma velikog grada” i “Brigg Fair” i kompozicijama “Misa života” i “Rekvijem” inspirisane delom Fridriha Ničea (Friedrich Nietzsche).

1934 – “Rođen” je Paja Patak (Donald Duck), jedan od najpopularnijih likova u stripovima američkog crtača, filmskog animatora i producenta Volta Diznija (Walt Disney).

1940 – Italija je, kao saveznica Nemačke u Drugom svetskom ratu, objavila rat Francuskoj i Velikoj Britaniji.

1942 – Nemci su u Drugom svetskom ratu potpuno uništili češko selo Lidice za odmazdu zbog atentata na nacističkog protektora Češke i Moravske i jednog od najznačajnijih Hitlerovih saradnika, Rajnharda Hajdriha (Reinhard Heydrich). Atentat su 27. maja izvršili Jozef Gabčik i Jozef Kubiš, češki komandosi-padobranci, poslati iz Velike Britanije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.