Na današnji dan, 10. avgust

Danas je subota, 10. avgust, 222. dan 2019. Do kraja godine ima 143 dana.

752

955 – Vojska nemačkog cara Otona I potukla je Mađare u bici na Lehu. Ova pobeda imala je veliki značaj u istoriji Evrope pošto je Oton porazio do tada nezaustavljive Mađare, od kojih je prethodnih decenija u Evropi vladao neopisiv strah.

1627 – Francuski kardinal Arman Rišelje otpočeo je na čelu kraljevskih trupa opsadu La Rošela, uporišta hugenota (francuski protestanti kalvinisti) koje je zauzeo 14 meseci kasnije.

1675 – Na osnovu naloga engleskog kralja Čarlsa II, položen je kamen temeljac Kraljevske opservatorije u južnom londonskom predgrađu Grinič, preko kojeg prelazi nulti (grinički) meridijan (standardizacija vezana za meridijane utvrđena je tek 1884.). Opservatorija je izgrađena radi izučavanja položaja zvezda, što je bilo posebno značajno za navigaciju. Za prvog kraljevskog astronoma i šefa opservatorije postavljen je Džon Flemstid.

1792 – U Francuskoj je ukinuta monarhija zbacivanjem kralja Luja XVI. Prethodno su istog dana hiljade građana Pariza upale u palatu Tiljerije i masakrirale Švajcarsku gardu, koja je do poslednjeg čoveka ostala verna kralju, uprkos užasnoj brutalnosti rulje.

1842 – U Velikoj Britaniji deci mlađoj od 10 godina zakonom je zabranjen rad u podzemnim kopovima rudnika.

1865 – Rođen je ruski kompozitor Aleksandar Konstantinovič Glazunov, izraziti simfoničar, jedan od poslednjih sledbenika ruske nacionalne škole. Dela: simfonijska poema “Stenjka Razin”, balet “Rajmonda”, simfonije, dva klavirska koncerta, koncert za saksofon, kamerna muzika, solo pesme.

1878 – Rođen je srpski kompozitor i muzički pisac Isidor Bajić. Muziku je studirao kod Keslera u Budimpešti. Bio je nastavnik u Srpskoj gimnaziji, horovođa i organizator muzičkog života u Novom Sadu, autor vokalnih i klavirskih dela i scenske muzike. Posebnu pažnju je posvetio obradi dela utemeljenih na srpskim narodnim motivima, a bavio se i teorijom muzike. U Novom Sadu je 1903. pokrenuo “Srpski muzički list” i “Srpsku muzičku biblioteku” u kojoj je pretežno objavljivao kompozicije savremenih autora. Osnovao je Muzičku školu 1909. i jedan je od pokretača Saveza srpskih pevačkih društava. Dela: opera “Knez Ivo od Semberije”, “Srpska rapsodija”, zbirka solo pesama “Pesme ljubavi”, horske pesme “Sokoli”, “Ej, ko ti kupi”, “Zračak viri”, “Iz srpske gradine”, autor je i pesme “Jesen stiže dunjo moja”.

1895 – Rođen je Vladimir Velmar Janković, srpski književnik, dramski pisac, kritičar, psiholog. Školovao se u Budimpešti kao stipendista Tekelijanuma i u Zagrebu. U međuratnom periodu je viši činovnik Ministarstva prosvete, sekretar Umetničkog odeljenja, potom i načelnik. Tokom Drugog svetskog rata bio je pomoćnik Velibora Jonića, ministra prosvete u vladi Milana Nedića, otuda je docnije živeo kao emigrant u Španiji pod imenom Wukmir, gde je vodio centar za mentalno zdravlje “Orexis”. Dela: studije “Pogled s Kalemegdana”, “Duhovna kriza današnjice”, drame “Svetla u noći”, “Robovi”, “Sreća A.D.”, “Državni neprijatelj broj 3”, “Građanska komedija”, naučna dela iz oblasti psihologije “Psihologija životnog opredeljenja”, “Čovek pred samim sobom”, “Emocije i patnje”.

1904 – Ruska flota je u Rusko-japanskom ratu pretrpela teške gubitke u borbi protiv japanske ratne mornarice, prilikom pokušaja da se probije iz blokirane luke Port Artur.

1913 – U Bukureštu su Srbija, Grčka, Rumunija potpisale Ugovor o miru sa poraženom Bugarskom, kojim je okončan Drugi balkanski rat. Drugi balkanski rat počeo je krajem juna 1913. napadom Bugarske bez objave rata na Srbiju i Grčku. Uzrok rata bilo je insistiranje Bugarske da dobije znatno šire teritorijalno proširenje od drugih članica Balkanskog saveza. Bukureštanskim mirom Srbiji je pripojena Južna Srbija, danas Makedonija, koju je srpska vojska prethodno oslobodila u Prvom balkanskom ratu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.