Na današnji dan, 1. jun

Danas je četvrtak, 1. jun, 152. dan 2023. Do kraja godine ima 213 dana.

0
42

1198 – Vizantijski car Aleksije III Andjeo odobrio je srpskom velikom županu Stefanu Nemanji i njegovom sinu monahu Savi da na ruševinama Hilandariona podignu novi manastir na Svetoj Gori, srpski manastir Hilandar.

1562 – Rimski car Ferdinand I i turski sultan Sulejman II Veličanstveni potpisali su mirovni sporazum kojim se Ferdinand odrekao Erdelja (današnji Banat) u korist turskog vazala Jovana Zapolje.

1780 – Rođen je pruski general Karl Marija fon Klauzevic (Maria von Clausewitz), jedan od najpoznatijih vojnih teoretičara (“O ratu”). U Napoleonovim ratovima (1812-14.) bio je u službi ruske vojske.

1803 – Rođen je ruski kompozitor Mihail Ivanovič Glinka. Njegova dva glavna dela, opere “život za cara” i “Ruslan i Ljudmila”, odredile su razvoj opere u Rusiji.

1839 – Srpski knez Miloš Obrenović abdicirao je u korist sina Milana i napustio Srbiju. Posle smrti Milana, nekoliko nedelja od preuzimanja vlasti, knez je postao mlađi sin Mihailo (do 1842). Miloš se vratio u Srbiju 1859. da preuzme vlast posle zbacivanja kneza Aleksandra Karađorđevića i vladao je do smrti 1860.

1869 – Španija je donela novi ustav kojim je proglašena sloboda veroispovesti i štampe, uveden je sud sa porotom i građanski brak.

1880 – U SAD je instalirana prva javna telefonska kabina u svetu, u zgradi “Jejl banke” u Nju Hejvnu.

1907 – Rođen je engleski pronalažač Frenk Vitl (Frank Whittle), koji je 1930. patentirao turbo mlazni motor.

1926 – Rođena je američka filmska glumica Norma Džin Mortenson (Jean), poznata kao Merilin Monro (Marilyn Monroe), jedna od najvećih zvezda i seks simbola američkog filma 1950-ih godina (“Džungla na asfaltu”, “Reka bez povratka”, “Sedam godina vernosti”, “Neki to vole vruće”). Nađena je mrtva 1962. godine.

1941 – Nemci su u Drugom svetskom ratu potukli britanske trupe i osvojili Krit, čime su obezbedili važnu bazu za operacije na Bliskom Istoku i u Severnoj Africi. Britanci su se povukli s velikim gubicima, a prilikom evakuacije poginulo je i oko 3.000 Australijanaca.

1944 – Jugoslovenski kralj Petar II Karađorđević potpisao je ukaz o imenovanju bivšeg hrvatskog bana Ivana Šubašića za predsednika jugoslovenske vlade u izbeglištvu.

1946 – Pogubljen je rumunski general Jon Antonesku (Ion Antonescu). Godine 1940. prisilio je na abdikaciju kralja Karola II (Carol), proglasio se vođom (Conducator) i zaveo diktaturu podredivši Rumuniju u Drugom svetskom ratu nacističkoj Nemačkoj. Posle rata osuđen je na smrt i streljan.

1948 – Umro je srpski političar i pisac Jaša Prodanović, jedan od osnivača i lider Republikanske stranke, član Srpske akademije nauka i umetnosti. U kraljevini Srbiji bio je ministar prosvete i ministar privrede, a posle Drugog svetskog rata potpredsednik Skupštine FNRJ.

1958 – General Šarl de Gol (Charles, Gaulle) postao je francuski premijer u jeku krize oko budućnosti francuskih kolonija u severnoj Africi. U decembru te godine De Gol je prvi put izabran za predsednika države. Drugi predsednički mandat dobio je na izborima 1965.

1969 – Kandidat degolista žorž Pompidu (Georges Pompidou) izabran je za predsednika Francuske pošto je Šarl de Gol (Charles, Gaulle) podneo ostavku.

1973 – Britanski Honduras je promenio naziv u Belize.

1973 – Predsednik diktatorske vojne vlade Grčke Georgios Papadopulos (Papadopoulos) ukinuo je monarhiju i proglasio republiku.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.