Na današnji dan, 07. septembar

Danas je subota, 7. septembar, 250. dan 2019. Do kraja godine ima 115 dana.

887

1533 – Rođena je engleska kraljica Elizabeta I, kćerka kralja Henrija VIII i njegove druge žene Ane Bolen, koja je tokom 45 godina vladavine konsolidovala unutrašnje prilike i odlučujuće doprinela da Engleska izađe na sva svetska mora i postane prva pomorska sila sveta, pobedom nad španskom “Nepobedivom armadom” 1588. Tokom njene vladavine, 1566. osnovana je Londonska berza. Osigurala je 1587. prevlast anglikanske crkve pogubljenjem zarobljene škotske kraljice Marije Stjuart, predvodnice rimokatoličke struje.

1788 – Turci su u sukobu kod Brzaske, u Banatu, zarobili vođu srpskih dobrovoljaca Koču Anđelkovića, poznatog kao Kapetan Koča, predvodnika srpskih jedinica austrijske vojske tokom Austrijsko-turskog rata. On je potom sproveden u Tekiju i umoren nabijanjem na kolac. U tom ratu, na čelu dobrovoljačkog odreda, oslobodio je Požarevac, Hasanpašinu Palanku (sada Smederevska Palanka), Batočinu, Bagrdan i Kragujevac, a narod je to vojevanje po njemu nazvao – Kočina krajina. Austrijski car Josif II dodelio mu je za zasluge čin kapetana. Kao oficir u okviru jedinica Kapetana Koče ratovao je i Đorđe Petrović koji će 1804. postati vožd Prvog srpskog ustanka – Karađorđe.

1822 – Brazil je proglasio nezavisnost od Portugalije, koju je bivša metropola priznala tek 1828. Jedan od prinčeva iz portugalske kraljevske porodice Braganca postao je tada vladar Brazila, sa titulom cara. Brazil je bio carstvo do 1889. kada je monarhija srušena.

1860 – Italijanski revolucionar Đuzepe Garibaldi zauzeo je Napulj sa svojim “crvenokošuljašima”. Ukinuto je Napuljsko kraljevstvo, a lokalna dinastija Burbona otišla je u progonstvo.

1890 – Uprava varoši Beograda je proterala Vasu Pelagića, pod optužbom da je knjigom “Dužnost vlade i vlasti”, koja je odmah zaplenjena, “naneo uvredu Njegovom kraljevskom veličanstvu” (Aleksandru Obrenoviću). Pod pritiskom javnog mnjenja, Narodna skupština je 1891. odobrila povratak Pelagića u Srbiju.

1901 – Pekinškim protokolom je okončan “Bokserski ustanak” – pobuna kineskih seljaka i gradske sirotinje. Ustanak koji je izbio 1900. ugušile su evropske sile, Japan i SAD.

1908 – Rođen je Majkl Debejki, američki hirurg, inovator u oblasti hirurgije srca i krvnih sudova. Debejki je još tokom studija usavršio i dizajnirao neke medicinske instrumente. Razvio je veštačko srce i srčane pumpe neophodne prilikom presađivanja. Svetski poznat hirurg, radio je kao profesor Bejlor fakulteta u Hjustonu, kao i direktor čuvennog “Centra za srce”.

1913 – Rođen je američki fizičar Džejms Alfred van Alen, koji je otkrio dva pojasa pojačanog zračenja koji opkoljavaju Zemlju. Pojaseve u obliku prstena, nazvane kasnije “Van Elenovi radijacioni pojasevi”, otkrio je pomoću Gajger-Milerovih brojača postavljenih 1958. na veštačke satelite “Eksplorer 1” i “Eksplorer 2”.

1940 – Nemački avioni počeli su da bombarduju London u Drugom svetskom ratu i samo tog dana poginulo je više od 300 ljudi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.