Na Avijatičarskom groblju otkrivene spomen ploče sa imenima 56 poginulih pilota

Na Avijatičarskom groblju danas je otkrivena spomen ploča sa imenima 56 poginulih pilota koji su sahranjeni na ovom groblju.

0
176

Gradski odbor Saveza udruženja narodnooslobodilačkih ratova Srbije (SUBNOR) je saopštio da je na ovaj način obeležen Dan vazduhoplovstva.

Avijatičarsko groblje formirano je 1923. godine i do danas je sačuvano vrlo malo spomenika. Nalazi se u okviru kompleksa Katoličkog groblja i pod zaštitom je kao spomenik kulture. Svi sahranjeni piloti su bili pripadnici Vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije i poginuli su u periodu od 1919. do 1941. godine u raznim nesrećama tokom obuke i letenja sa aerodroma Jugovićevo, sada kasarne istog imena. 

SUBNOR je počast palim vazduhoplovcima odao i u kasarni “Jugovićevo”. 

U okviru kasarane se nalazi spomen ploča u slavu poginulim i umrlim vazduhoplovcima lovačkih i jurišnih pukova avijacije i padobrancima 63. brigade od 1944. do 1996. godine, kao i spomen ploča pripadnicima 240. samohodnog raketnog puka PVO-a poginulim u toku Agresije na Jugoslaviju 1999. godine.

Vence su položili Udruženje vazduhoplovaca Vojvodine, SUBNOR Novog Sada, Udruženje vojnih penzionera, Aero klub “Čenej” i pripadnici Vojske Srbije.

(021.rs)

FOTO/SUBNOR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.