“Muzeji za 10” u Novom Sadu

VIDEO K9: Ljubitelji umetnosti ove nedelje, do 19. maja uživaju u manifestaciji "Muzeji za 10". Brojne besplatne sadržaje posetiocima nude i muzejske ustanove u našem gradu.

0
56

U okviru trećeg dana Manifestacije “Muzeji za 10” u sredu, 17. maja, od 19 sati će, u Galeriji Matice srpske, biti održano predavanje o Nadeždi Petrović povodom 150 godina od njenog rođenja. Takođe od 19 sati, u petak je na programu promocija knjige dr Vladimira Simića Portret srpskog intelektualca u doba prosvetiteljstva, a u subotu, 20. maja, od 12 do 18 sati u GMS biće upriličen Dan društvenih igara i novih tehnologija.

Muzej Vojvodine za svoje posetioce u sredu, 17. maja, priprema vođene ture kroz stalne postavke – u 12 časova u Dunavskoj 35, a u 13 časova u Dunavskoj 37.

Za ovu manifestaciju Muzej Vojvodine je, kako je istakla Slađana Velendečić viša kustoskinja, pripremio nešto posebno – otvaranje dve izložbe. Jedna dolazi sa Zlatibora, iz Muzeja Staro selo Sirogojno, “30 godina kasnije fotograf Petar Otoranov”, a druga je izložba posvećena žitarici koja već 8.000 godina čini deo našeg svakodnevnog života.  

Deo ove izložbe biće prikazan i na predstojećem Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Pored stručnog vođenja kroz stalne postavke, Muzej Vojvodine pripremio je tokom manifestacije i druženje s kustosima, koji inače, kako je rekla, nemaju mnogo prilike da budu u direktnoj komunikaciji s publikom.

U ovoj nedelji biće promovisane i 4 nove publikacije Muzeja Vojvodine, od kojih dve u sredu u Dunavskoj 35, u 13 sati, Fotografije dr Radivoja Simonovića – Hercegovina i Crna Gora, autora Bogdana Šekarića i 18 sati San neolitske noći, autorskog tima Lidija Balj i Andrej Starović. U duhu teme “Muzeji za 10” ove godine – “Muzeji, održivost i blagostanje”, Muzej Vojvodine organizuje i kreativne radionice za decu pod nazivom “Reciklaža nije gnjavaža”, a sama manifestacija biće u ovoj ustanovi zatvorena u petak, u 19 časova, predavanjem o uticaju klimatskih promena  na arheološko nasleđe.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.