“Muzeji za 10” – bogat program za Novosađane

VIDEO K9: Najveća nacionalna muzejska manifestacija, "Muzeji za 10" od 14. do 20. maja biće održana u više od 45 gradova u Srbiji. Institucije kulture u svakom od njih pripremile su brojne besplatne sadržaje za građane, a u Galeriji Matice srpske danas je predstavljen program koji očekuje Novosađane.

588

Jedanaest novosadskih institucija i organizacija pripremilo je interesantne kulturne sadržaje koje će sugrađani moći besplatno da vide tokom manifestacije ”Muzeji za 10”.

“Nacionalna muzejska manifestacija okuplja veliki broj muzeja u Srbiji i kroz 7 dana, u produženom radnom vremenu, hoćemo da omogućimo publici da na miru, porodično, pojedinačno, grupno, uđe u sve muzeje koji učestvuju. U Noći muzeja hoćemo da i za publiku koja želi nešto kasniji termin, takođe da vidi. Svi muzeji su se potrudili da pripreme specijalne programe i vođenje, tako da će biti puno iznenađenja”, rekao je dr Drago Njegovan, direktor Muzeja Vojvodine.

Izložba ,,Zaboravljeni čudotvorac Sv. Spiridon” u Muzeju Vojvodine je jedan od sadržaja manifestacije u Novom Sadu, a nastala je istraživačkim radom autora Suzane Milovanović i Milana Petijevića.

“Mi smo ovde sakupili iz 55 različitih muzeja crkvenih opština, eparhija, mitropolija, pa i biskupija, ikone, bogoslužbene predmete, zanatske predmete, pomorske neke artefakte, kako bismo pokazali koliki je uticaj bio Svetog Spiridona poslednjih vekova, naročito u novom veku. Njegov kult se pojavio još u vreme Svetoga Save, a u to vreme su i njegove mošti prenošene, najpre sa Kipra u Carigrad, odakle su preko Srbije došle do Krfa i tu se nalaze i danas”, kazao je Njegovan.

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog sugrađani će moći da vide Pastele Marka Čelebanovića, u Arhivu Vojvodine postavke arhivskih dokumenata od 17. do 19. veka. Programe su pripremili i Rektorat Univerziteta, Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, ogranak SANU u Novom Sadu, Muzej grada Novog Sada, Udruženje likovnih stvaralaca Novog Sada, Galerija Matice srpske.

“Ovakve manifestacije su jako važne zato što pokazuju koja je uloga i značaj muzeja u našoj sredini i mislim da one skrenu nekako pažnju publike i podsete ih da imaju u svojoj sredini, u svom gradu ili neposrednoj okolini muzeje koje valja posetiti i videti šta oni mogu da ponude, tako da je ideja ove manifestacije i ovogodišnje teme “Hiperpovezani muzeji” upravo to”, navela je dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske.

U Pokrajinskom zavodu za sugrađane su pripremljene izložbe Trag u vodi, kao i maketa brodova, a u starom lučkom skladištu Luke Novi Sad, izložba starih automobila.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.