“Muzeji za 10” – bogat program za Novosađane

VIDEO K9: Najveća nacionalna muzejska manifestacija, "Muzeji za 10" od 14. do 20. maja biće održana u više od 45 gradova u Srbiji. Institucije kulture u svakom od njih pripremile su brojne besplatne sadržaje za građane, a u Galeriji Matice srpske danas je predstavljen program koji očekuje Novosađane.

0
659

Jedanaest novosadskih institucija i organizacija pripremilo je interesantne kulturne sadržaje koje će sugrađani moći besplatno da vide tokom manifestacije ”Muzeji za 10”.

“Nacionalna muzejska manifestacija okuplja veliki broj muzeja u Srbiji i kroz 7 dana, u produženom radnom vremenu, hoćemo da omogućimo publici da na miru, porodično, pojedinačno, grupno, uđe u sve muzeje koji učestvuju. U Noći muzeja hoćemo da i za publiku koja želi nešto kasniji termin, takođe da vidi. Svi muzeji su se potrudili da pripreme specijalne programe i vođenje, tako da će biti puno iznenađenja”, rekao je dr Drago Njegovan, direktor Muzeja Vojvodine.

Izložba ,,Zaboravljeni čudotvorac Sv. Spiridon” u Muzeju Vojvodine je jedan od sadržaja manifestacije u Novom Sadu, a nastala je istraživačkim radom autora Suzane Milovanović i Milana Petijevića.

“Mi smo ovde sakupili iz 55 različitih muzeja crkvenih opština, eparhija, mitropolija, pa i biskupija, ikone, bogoslužbene predmete, zanatske predmete, pomorske neke artefakte, kako bismo pokazali koliki je uticaj bio Svetog Spiridona poslednjih vekova, naročito u novom veku. Njegov kult se pojavio još u vreme Svetoga Save, a u to vreme su i njegove mošti prenošene, najpre sa Kipra u Carigrad, odakle su preko Srbije došle do Krfa i tu se nalaze i danas”, kazao je Njegovan.

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog sugrađani će moći da vide Pastele Marka Čelebanovića, u Arhivu Vojvodine postavke arhivskih dokumenata od 17. do 19. veka. Programe su pripremili i Rektorat Univerziteta, Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, ogranak SANU u Novom Sadu, Muzej grada Novog Sada, Udruženje likovnih stvaralaca Novog Sada, Galerija Matice srpske.

“Ovakve manifestacije su jako važne zato što pokazuju koja je uloga i značaj muzeja u našoj sredini i mislim da one skrenu nekako pažnju publike i podsete ih da imaju u svojoj sredini, u svom gradu ili neposrednoj okolini muzeje koje valja posetiti i videti šta oni mogu da ponude, tako da je ideja ove manifestacije i ovogodišnje teme “Hiperpovezani muzeji” upravo to”, navela je dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske.

U Pokrajinskom zavodu za sugrađane su pripremljene izložbe Trag u vodi, kao i maketa brodova, a u starom lučkom skladištu Luke Novi Sad, izložba starih automobila.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.