“Muzej za 10” od 12. do 18. maja

VIDEO K9: U sredu počinje manifestacija "Muzeji za 10" koja će tokom sedam dana besplatnog programa u 50 gradova širom Srbije, građanima ponuditi različite muzeološke sadržaje u 100 muzeja i srodnih institucija.

0
46

Tokom predstojeće manifestacije Muzeji za 10 publiku očekuju izložbe koje će moći da samo za vreme trajanja manifestacije, autorska i stručna vođenja, kreativne radionice za decu i odrasle, predavanja, projekcije filmova, performansi, promocije knjiga i slićno, najavio je koordinator manifestacije i predstavnik Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

Iz Ministarstva kulture i informisanja napominju da su izdvajanja za manifestaciju “Muzeji za 10” ove godine duplirana, da je uvećan broj prijava muzeja na raspisane konkurse resornog ministarstva, kao i da su povećana izdvajanja za muzeje za približno 30 odsto u odnosu na 2019. i 2020. godinu koja je za ove ustanove bila naročito izazovna zbog pandemije korona virusa.

U Novom Sadu su planirani brojni programi koji će biti predstavljeni tokom ove manifestacije – radionica “Stari zanati za 21. vek” u Novosadskom dečjem kulturnom centru, rođendanska žurka Spomen-zbirke Pavla Beljanskog na Trgu galerija i dramska radionica “Drama u Galeriji” u Galeriji Matice srpske.

Posebno interesantan je program Muzeja Vojvodine o baki koja je kopajući baštu našla dva pozlaćena rimska šlema. Ovogodišnja tema manifestacije, koja će biti održana od 12. do 18. maja, jeste „Budućnost muzeja: nove ideje, nove prakse“, a proistekla je iz teme Međunarodnog dana muzeja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.