Muzej u susret umetnicima

Uprava Muzeja savremene umetnosti Vojvodine izašla je u susret umetnicima iz celog sveta, iako nije znala o kakvom se projektu radi.

606

Muzej savremene umetnosti Vojvodine od ponedeljka je stecište umetnika iz sveta i zemlje koji kroz projekat “FACK MSUV – Izvođenje muzeja kao zajedničkog dobra” pokušavaju da pronađu novi način funkcionisanja institucija kulture.

 Projekat je deo talasa recentnog italijanskog društvenog i umetničkog fenomena takozvanih oslobođenih-okupiranih prostora koji je nastao 2011. godine kada su radnici u kulturi i umetnosti zauzeli dva napuštena javna prostora za kulturu u Rimu „Ex-Cinema Palazzo“ i „Teatro Valle“, nakon što su postali predmet špekulacije nekretninama. Ključni momenat bio je kada su umetnički kolektiv „Makao“ i ostalo građanstvo zauzeli napušteni neboder „Galf“ u centru Milana u proleće 2012. godine i privremeno ga transformisali u novi centar za umetnost, u čemu je učestvovalo više od hiljadu ljudi.

[quote_box_center]Mi želimo da preispitamo problematično funkcionisanje javnih institucija, a u isto vreme da ih zaštitimo od napada države i neolibaralne politike – objašnjava jedan od učesnika projekta „FACK MSUV – izvođenje muzeja kao javnog dobra“.[/quote_box_center]

Nada Frančeski, koja takođe učestvuje u projektu, napominje da se sve zasniva na individualnoj odgovornosti svakog od učesnika.

[quote_box_center] U Italiji su, kao posledica krize i nedostatka para, mnogi umetnički prostori ostali prazni ili je pokrenuta privatizacija. Umetnici su odlučili da pojedine prostore preuzmu i da ih održavaju po principu participativnosti – kaže Frančeski[/quote_box_center]

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.