Muzej medicine u kući dr Hempta

VIDEO K9: "Dekerova baraka“, poznatija pod nazivom „Hemptova kuća“, koja se nalazi u dvorištu Pasterovog zavoda do kraja iduće godine biće pretvorena u Muzej medicine. Prof. dr Dušan Lalošević, direktor Pasterovog zavoda naveo je da su radovi na njenoj sanaciji u toku, a da je oko polovina kuće u potpunosti obnovljeno.

2668

Hemptova kuća sklopljena je 1922. godine kada je Pasterov zavod počeo da prima pacijente. Zavod za zaštitu spomenika Grada Hemptovu kuću je proglasio spomenikom kulture 1997. godina, a ovu odluku Republički zavod je potvrdio 2001. godine.

Iako spolja izgleda zapušteno, radovi na njenoj restauraciji traju već dve godine zahvaljujući studentima i nastavnicima arhitekture koji su dali predlog za revitalizaciju, kažu u Pasterovom zavodu.

“Sve što se radi, radi se pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika. Možete videti da je ova prostorija u potpunosti sređena, naročito pod koji je bio u veoma lošem stanju. Takođe, polovina sprata je sanirana, tako da smo mi na dobrom putu da najkasnije iduće godine ovde otvorimo Muzej medicine u Novom Sadu”, rekao je Lalošević.

Adolf Hempt rođen je 1874. godine u Novom Sadu. Bio je lekar i osnivač Pasterovog zavoda. Stabilizovao je Pasterovu vakcinu protiv besnila, tako da je ona mogla da bude distribuirana i do udaljenih mesta. Njegova metoda za proizvodnju vakcine protiv besnila primenjivana je u svim centralnoevropskim zemljama. U ovoj kući dr Hempt je sa svojom suprugom i osmoro dece živeo skoro 15 godina.

“On je sa porodicom živeo u ovoj drvenoj kući pored Pasterovog zavoda, ali sama kuća je značajna zbog toga što je ova kuće jedna od mnogobrojnih koje su dopremljene iz Nemačke na konto ratnih reparacija nakon Prvog svetskog rata. Dakle, to nam je materijalni dokaz da je Nemačka staroj Jugoslaviji kao sili pobednici isplaćivala reparaciju kao što su na primer delovi ovakvih kuća koji su dopremani železnicom i ovde sklapane”, naveo je Lalošević.

Kada je okončao radni vek i otišao u zasluženu penziju 1935. godine, dr Hempt se iz barake preselio u kuću koja se nalazi nedaleko od Pasterovog zavoda u ulici koja danas nosi njegovo ime. Adolf Hempt je umro u Novom Sadu 1943. godine u 69. godini života.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.