Muslimani slave drugi dan Kurban bajrama

VIDEO K9: Za islamske vernike juče je počeo Kurban bajram koji će slaviti 4 dana, do petka. Ovo je najradosniji islamski praznik i simbolizuje jedan od pet stubova islamske vere, rekao je za Kanal 9 glavni imam Islamske zajednice u Vojvodini, Fadil efendija Murati.

286

Muslimanski verski praznici računaju se po mjesečevoj godini, a Kurban bajram “pada” dva meseca i deset dana nakon Ramazanskog. Kurban bajram naziva se još i hadžijski, zato što se na taj dan završava glavno godišnje hodočašće vernika u Meku.

Bajram predstavlja i jedan od pet stubova islamske vere.

“Prvi je verovanje u Alaha, drugi je obavljanje namaza, to je pet dnevnih namaza, treći je post meseca Ramazana, četvrti je pomaganje siromasima i peti stub je hadž”, rekao je Fadil efendija Murati.

Glavne aktivnosti islamskih vernika u danima Bajrama svečano klanjanje Bajram ramaza prvog jutra i klanje kurbana ili žrtve, koja je značajan deo hadža. Hadž je obaveza svakog punoletnog muslimana koji je u mogućnosti da u toku života makar jednom poseti mesta gde su boravili odabrani božji poslanici.

Kurban bajram je najradosniji dan za muslimane širom sveta, istakao je glavni Vojvođanski imam, koji tradicionalno u našem gradu počinje u jutarnjim časovima odlaskom muškaraca na džamiju.

“Po završetku bajram-namaza odlaze na mezare u posetu svojim umrlim, gde će proučiti dovu. Nakon toga dolaze kući, čine bajram, i pristupaju klanju kurbana. Žrtvuju svoje kurbane u ime svoga gospodara Alaha. Kurban se deli na tri dela, jedan deo ide porodici, drugi deo porodici i komšijama i treći deo isključivo siromasima, bez razlike na nacionalnu ili versku opredeljenost”, istakao je Fadil efendija Murati.

Nakon toga sledi svečani porodični ručak, te odlazak rodbini i prijateljima da se praznik čestita.

U Novom Sadu živi oko 20.000 muslimana koji u našem gradu mogu da klanjaju u tri verska objekta, u Futoškoj ulici, u Adicama i Velikom ritu, kao i u jednom u Beočinu, dok u Subotici od 2002. godine postoji Islamski kulturni centar.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.