Muslimani slave drugi dan Kurban bajrama

VIDEO K9: Za islamske vernike juče je počeo Kurban bajram koji će slaviti 4 dana, do petka. Ovo je najradosniji islamski praznik i simbolizuje jedan od pet stubova islamske vere, rekao je za Kanal 9 glavni imam Islamske zajednice u Vojvodini, Fadil efendija Murati.

0
590

Muslimanski verski praznici računaju se po mjesečevoj godini, a Kurban bajram “pada” dva meseca i deset dana nakon Ramazanskog. Kurban bajram naziva se još i hadžijski, zato što se na taj dan završava glavno godišnje hodočašće vernika u Meku.

Bajram predstavlja i jedan od pet stubova islamske vere.

“Prvi je verovanje u Alaha, drugi je obavljanje namaza, to je pet dnevnih namaza, treći je post meseca Ramazana, četvrti je pomaganje siromasima i peti stub je hadž”, rekao je Fadil efendija Murati.

Glavne aktivnosti islamskih vernika u danima Bajrama svečano klanjanje Bajram ramaza prvog jutra i klanje kurbana ili žrtve, koja je značajan deo hadža. Hadž je obaveza svakog punoletnog muslimana koji je u mogućnosti da u toku života makar jednom poseti mesta gde su boravili odabrani božji poslanici.

Kurban bajram je najradosniji dan za muslimane širom sveta, istakao je glavni Vojvođanski imam, koji tradicionalno u našem gradu počinje u jutarnjim časovima odlaskom muškaraca na džamiju.

“Po završetku bajram-namaza odlaze na mezare u posetu svojim umrlim, gde će proučiti dovu. Nakon toga dolaze kući, čine bajram, i pristupaju klanju kurbana. Žrtvuju svoje kurbane u ime svoga gospodara Alaha. Kurban se deli na tri dela, jedan deo ide porodici, drugi deo porodici i komšijama i treći deo isključivo siromasima, bez razlike na nacionalnu ili versku opredeljenost”, istakao je Fadil efendija Murati.

Nakon toga sledi svečani porodični ručak, te odlazak rodbini i prijateljima da se praznik čestita.

U Novom Sadu živi oko 20.000 muslimana koji u našem gradu mogu da klanjaju u tri verska objekta, u Futoškoj ulici, u Adicama i Velikom ritu, kao i u jednom u Beočinu, dok u Subotici od 2002. godine postoji Islamski kulturni centar.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.