Muškarcima moć, ženama finansije

VIDEO K9: U borbi za ravnopravnost polova Srbiju na putu ka Evropskoj uniji očekuje, takođe, mnogo izazova. Jedan od njih je i rodno budžetiranje, koje je u Srbiji tek u povoju. U Zavodu za ravnopravnost polova kažu da će do 2020. godine za sve lokalne samouprave rodno odgovorni budžeti biti obaveza.

0
427

Brojne lokalne samouprave još pre nekoliko godina obavezale su se na uvođenje rodno zasnovanog budžetiranja, a kako navode stručnjaci, ovakav budžet je ključ za ekonomsko osnaživanje žena koje u krajnjoj liniji dovodi do višeg privrednog rasta u Srbiji.

Iako mnoge opštine već sprovode rodno budžetiranje, u Pokrajinskom zavodu za ravnopravnost polova kažu da nisu sve lokalne samouprave dovoljno upućene.

“I onda, kada postavite pitanje u nekoj lokalnoj samoupravi – Šta je to? – oni vam svi od reda kažu – Pa da, mi imamo rodno budžetiranje, to vam je kada odvojimo jedan deo sredstava za udruženja žena – i onda vidite koliko to nema veze sa tim o čemu mi pričamo”, ukazala je Diana Milović iz Zavoda za ravnopravnost polova.

Milović je istakla i da će Pokrajinski zavod u narednom periodu istrajno raditi na tome da edukuje lokalne samouprave kako pravilno napraviti budžet koji daje iste šanse i mogućnosti kako muškarcima, tako i ženama. Ona je navela i da je u toku anketiranje lokalnih samouprava o broju i položaju žena i muškaraca zaposlenih u ovom sektoru.

“Ono što se tiče samog tog zapsolenja, znači, bez obzira na funkciju i delatnosti koje obavljaju, u redu je broj, tu ima skoro pola-pola, a negde čak ima i više žena nego muškaraca, tako da je to sasvim u redu. Međutim, ono drugo pitanje, funkcije, žene i funkcije koje obavljaju. E, tu sad vidite da je žena ta koja stoji iza leđa. Manje-više su sve muškarci predsednici opština – to je u opštini vrhovna vlast i tu su sve muškarci, oni koji vode finansije, koji vode kulturu i te slične sektore u opštinama, to su žene, ali tamo gde su novci, tamo su muškarci “, rekla je Milović.

Zakon je propisao da u preduzećima javnog sektora i javne vlasti mora biti 30% žena što, kako navodi Milović, formalno svi ispunjavaju, ali kako navodi, primetno je da je na mnogim mestima taj procenat ispunjen samo pro forme, čime je zakon ispoštovan, ali ne i njegova suština.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.