Mural kralja Petra I u “Bloku”

VIDEO K9: U novosadskom naselju Blok na Bulevaru kralja Petra I pre desetak dana osvanuo je ogroman mural posvećen kralju Petru I Karađorđeviću. Izradu murala iniciralo je Udruženje "Bute dobri" povodom 100-godišnjice od oslobođenja Srbije u I svetskom ratu.

0
338

Ideja za izradu najvećeg murala u gradu potekla je iz Udruženja građana “Bute dobri”, koji su na ovaj način hteli da obeleže vek od oslobođenja Srbije u I svetskom ratu.

“Svakako jedna od najzaslužnijih ličnosti tog rata je kralj Petar Oslobodilac koji je sa svojim vojvodama oslobodio našu zemlju, tako da smo hteli da mu se odužimo”, rekao je Dane Basta iz Udruženja “Bute dobri”.

Na taj način je, kako je istakao, i Bulevar kralja Petra I u kojem učenici pohađaju dve srednje škole, dobio dostojan mural.

“Sigurno jedna poruka mladima koji pohađaju te škole da, ako slučajno nisu znali ko je kralj Petar I Karađorđević, da se zainteresuju i nešto pročitaju i nauče, a bio je sjajna ličnost”, naveo je Basta.

Mural u naselju “Blok”, koji se prostire na površini oko 150 m2, možda je i najveći u Srbiji, a zasigurno u Novom Sadu. U udruženju ističu da su ponosni na to što su dali svoj doprinos da grad bude bogatiji za umetničko delo ovakvih razmera.

“Zaista nam nije bila ideja da bude najveći nego je igrom slučaja, zbog veličine zida najveći, tako da trebalo je nekih sedam dana, ljudi su crtali bukvalno 10 sati dnevno dok god se videlo, tako da je jako dugo se radio”, istakao je Basta.

Mural je oslikala grupa nezavisnih novosadskih umetnika uz podršku komšija iz “Bloka”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.