MUP zabranio šetnje i Evroprajda i “antiglobalista”, iz Evroprajda poručuju da ne odustaju

MUP je potvrdio da nije dozvolio održavanje šetnje učesnika Evroprajda, kao ni šetnje u organizaciji takozvanih antiglobalista, u subotu, 17. septembar, u Beogradu.

0
30

“Nakon bezbednosne procene utvrđeno je da postoji visoki rizik da će bezbednost učesnika obe šetnje na najavljenim trasama biti ugrožena, kao i bezbednost drugih građana. Imajući u vidu da, prema prijavama, šetnje treba da se održe u neposrednoj blizini, procenjeno je da postoji opasnost da će doći do napada i sukoba, kao i opasnost od nasilja, uništavanja imovine i drugih narušavanja javnog reda”, piše u saopštenju.

“U trenutnoj geopolitičkog situaciji i tenzijama u regionu, besmisleni sukobi na ulicama Beograda otežali bi poziciju naše zemlje, ugrozili bezbednost učesnika šetnji ali i drugih građana”, rekao je ministar policije Aleksandar Vulin.

Jedan od organizatora Goran Miletić istakao je za Novu nakon ove odluke da se bez obzira na odluku MUP-a “od šetnje ne odustaje”.

Mi smo 14:15 dobili obaveštenje od MUP da se ne dozvoljava šetnja i u rešenju je navedeno da je razlog zabrane bezbednost. To je sve što znamo trenutno. Naš pravni tim je već počeo da sprema žalbu policiju. U pitanju je ona prva žalba koja se podnosi u roku od 24 sata“, rekao je Miletić.

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je ranije da će država stopirati održavanje šetnje zbog bezbednosnih razloga, ali da će konačnu odluku doneti 96 sati pre početka šetnje.

U ponedeljak na otvaranju Evroprajda organizatori su poručili da će šetati u svakom slučaju, te da je sramota što država ne dozvoljava svojim građanima da osvare svoja prava i slobode.

(Nova.rs, 021.rs)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.