MUP: Povećan broj požara na otvorenom

VIDEO K9: Sa prolećem stigla je i sezona, u Srbiji zabranjenog, spaljivanja trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru, a sa njima i požari. Iz MUP-a apeluju na građane da se uzdrže od ovog neodgovornog ponašanja i podsećaju na kazne koje su propisane za nepoštovanje Zakona o zaštiti od požara.

0
14

Vatrogasci Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova juče su angažovani na gašenjima požara na otvorenom prostoru u Trgovištu, Tutinu, Lebanu i Prijepolju, ugasili su požare na otvorenom kod manastira Crna Reka, u Ivanjici i kod Despotovca, dok je požar u Prijepolju u mestu Gojakovići lokalizovan.

Stanovništvo nije ugroženo ovim požarima, a u Trgovištu vatrogasci su spasili devet stambenih i šest poljoprivrednih objekata.

U poslednjih mesec dana evidentirano je 2.108 požara na otvorenom zbog čega iz MUP-a apeluju na građane da budu odgovorni, poštuju zakon, budu oprezni sa otvorenim plamenom i da, ukoliko primete požar odmah o tome obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj 193.

Iz MUP-a podsećaju da je Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno spaljivanje trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva, spaljivanje smeća, kao i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume.

Novčane kazne za fizička lica koja prekrše odredbe ovog Zakona kreću se od 10.000 do 50.000 dinara, dok kazne za spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća za fizička lica iznose 10.000 dinara, a za pravna od 300.000 do 1.000.000 dinara.

Sektor za vanredne situacije će u narednom periodu, kako najavljuju, pojačati nadzor i obilazak terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja, u cilju smanjenja broja požara na otvorenom prostoru i povećanja bezbednosti naših građana.

FOTO/ MUP

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.