MUP: Nov način napredovanja zaposlenih

VIDEO K9: Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o karijernom napredovanju policijskih službenika. Ovom uredbom su propisani uslovi neophodni za razvoj i napredovanja zaposlenih u policiji, dok je cilj doprineti profesionalizaciji pripadnika ministarstva unutrašnjih poslova, ali i jačanju integriteta policije.

0
1331

Nakon više apela sindikata i zaposlenih u MUP-u, Minisarstvo unutrašnjih poslova po prvi put posvetilo je pažnju karijernom razvoju, dok je suštinska promena, u odnosu na prethodni model napredovanja, jednaka za sve zaposlene, navodi se u saopštenju MUP-a.

“Glavna novina koju uvodi ovaj akt je da efektivni radni staž nije jedini uslov za napredovanje u viši čin ili zvanje. Ono što je neophodno jeste da kandidat ispuni i druge uslove vezane za odgovarajući stepen obrazovanja, uspešno završene obuke za čin ili zvanje, odnosno da ima položen ispit za nivo rukovođenja kao i godine provedene na prethodnoj poziciji. Ono što je takođe važno jeste da prosečna trogodišnja ocena ne bude niža od -4”, stoji u saopštenju.

U odnosu na raniji propis, ne postoji prevremeno i vandredno unapređenje, a najbitnija novina je da se vreme provedeno u činu ili zvanju sa nižim stepenom obrazovanja ne računa za napredovanje, prilikom premeštaja na radno mesto sa višim stepenom obrazovanja.

Takođe, ističe se da usvojeni model napredovanja, u slučaju promene radnog mesta podrazumeva sprovođenje internog konkursa.

“Konkursna komisija na osnovu ocena kandidata ostvarenih u svim fazama, daje predlog najbolje rangiranih. Rukovodilac, koji je predložio popunu radnog mesta, opredeljuje se za jednog od njih. Takođe, ovim modelom se pooštravaju uslovi napredovanja ali se i ukazuje na potrebu stručnog osposobljavanja policijskih službenika”, kažu u MUP-u.

Uredba o karijernom razvoju policijskih službenika će stupiti na snagu 01. septembra ove godine, dok će Ministarstvo unutrašnjih poslova postepeno uvoditi novi karijerni model koji će omogućiti policijskim službenicima da se osposobljavaju za određene poslove i da napreduju u skladu sa ostvarenim rezultatima rada.

U Vladi smatraju da će na ovaj način doprineti profesionalizaciji pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i jačanju integriteta policije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.