MUP: Ne palite travu i rastinje

VIDEO K9: Od početka godine zabeležen je povećan broj požara na otvorenom zbog čega iz MUP-a stiže novi apel građanima da ne pale travu i nisko rastinje.

0
40

Iz MUP-a je upućen novi apel građanima da ne pale travu i nisko rastinje, da budu odgovorni prema sebi, svojim porodicama i komšijama s obzirom da je, od početka godine pa do danas, evidentiran povećan broj požara na otvorenom, ukupno skoro 5.590.

Zbog aktivnosti koje su karakteristične za ovo doba godine evidentiran je porast broja požara na otvorenom prostoru. Ovi požari se veoma brzo šire prestavljaju realnu opasnost za naše građane i mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu.

Načelnik Odeljenja u Upravi za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a, Aleksandar Radosavljević, je podsetio da je Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno spaljivanje trave i niskog rastinja, kao i spaljivanje smeća na otvorenom prostoru, loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, a da su počioniocima zaprećene visoke novčane kazne.

Radosavljević je upozorio da je pojačan nadzor i obilazak terena svih nadležnih službi radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja i od početka akcije do sada je napisano oko 120 prekršajnih naloga.

Osim na otvorenom prostoru, od početka godine je povećan broj požara i na građevinskim objektima.

SVS apeluje na sve građane Republike Srbije da budu odgovorni prema sebi, svojim porodicama i prema svojim komšijama. Neka provere ispravnost svojih grejnih tela, peći na čvrsto gorivo, neka ne ostavljaju električne grejalice bez nadzora ako napuštaju prostorije, nek uklone lako zapaljivi materijal iz blizine grejnih tela, nek ne opterećuju elektroinstalacije uključenjem velikog broja potrošača.

U slučaju požara neka pozovu vatrogasce-spasioce na telefon 193 i poslušaju njihove savete.

Od 1. januara je u Srbiji evidentirano 9.213 požara, od kojih 3.175 na građevinskim objektima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.