MUP: Ne palite rastinje

VIDEO K9: Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova uputio je apel građanima da ne spaljuju travu i nisko rastinje na otvorenim prostorima i da ne lože vatru u šumi i po obodima šuma.

0
53

Samo u toku juna i jula meseca ove godine evidentirano je skoro 5.000 vanrednih događaja, među kojima su najbrojniji požari, 3. 836, od kojih su 2.884 su nastala na otvorenom prostoru, saopšteno je iz Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova koji je uputio apel građanima da ne spaljuju travu i nisko rastinje na otvorenim prostorima i da ne lože vatru u šumi i po obodima šuma, zbog opasnosti širenja požara koje može da ugrozi živote građana i da nanese velike materijalne štete.

U narednom periodu očekuju se duži sušni periodi bez padavina, sa visokim temperaturama, koji pogoduju nastanku požara na otvorenom prostoru i njegovom brzom širenju.

Iz MUP-a podsećaju da je odredbama Zakona o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje trave, niskog rastinja i smeća na otvorenom prostoru, kao i ostataka strnih useva te da je za nepoštovanje ove odredbe zaprećena kazna za pravna lica od 300.000 do 1. 000.000 dinara, a za fizička lica 10. 000 dinara.

Zakonom je zabranjeno i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara i za nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena je kazna za fizička lica od 10. 000 do 50. 000 dinara, saopšteno je iz Sektora za vanredne situacije koji će i u narednom periodu nastaviti aktivnost pojačanog nadzora i obilaska terena.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.