MUP: Ne izazivajte požar

VIDEO K9: Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za vanredne situacije, apeluje na građane da ne spaljuju travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru i da ne lože vatru u šumi i po obodima šuma, kako ne bi izazvali požare. Istivremeno podsećaju i da su za ova dela Zakonom zaprećene novčane kazne.

0
33

Samo od početka avgusta u našoj zemlji evidentirano je preko 1.700 požara, od čega više od 1.350 na otvorenom prostoru, saopšteno je iz Sektora za vanredne situacije MUP-a koji apeluje na građane da ne spaljuju travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru i da ne lože vatru u šumi i po obodima šuma.

U narednom periodu se, prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, očekuju visoke temperature koje i pogoduju nastanku požara na otvorenom prostoru i njegovom brzom širenju te iz MUP-a podsećaju da je odredbama Zakona o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje trave, niskog rastinja i smeća na otvorenom prostoru kao i ostataka strnih useva i da je za nepoštovanje ovih odredbi zaprećena kazna za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička 10.000 dinara.

Dodaju i da je istim zakonom zabranjeno loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, a za nepoštovanje ove odredbe kazna za fizička lica je od 10.000 do 50.000 dinara.

Iz MUP-a navode i da će Sektor za vanredne situacije u narednom periodu, u saradnji sa nadležnim inspekcijskim službama na republičkom i lokalnom nivou, nastaviti aktivnost pojačanog nadzora i obilaska terena radi otkrivanja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.