MUP: Ekstremni oprez zbog video-igre “Plavi kit” koja decu navodi na samoubistvo!

Povodom video igre „Plavi kit“ koja kruži Internetom u zemljama u okruženju i u kojoj se deca pozivaju na samopovređivanje, pa čak i samoubistvo, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije apeluje na sve građane da, ukoliko se sretnu sa takvom igricom u našoj zemlji, to odmah prijave policiji.

0
1307

Igrica „Plavi kit“ pre svega je usmerena na mlađu populaciju.

U periodu od 50 dana igranja, pred decu se postavljaju različiti zadaci, u početku manje opasni poput gledanja horor filmova, zatim samopovređivanja urezivanjem plavog kita na rukama, a sve se završava pozivom na izvršenje samoubistva.

Iako u Srbiji nije zabeležilo nijedan slučaj koji ima veze sa video igrom „Plavi kit“, koja potiče iz Rusije, MUP poziva sve roditelje i nastavnike da razgovaraju sa decom i prate njihove aktivnosti na Internetu, kako bi ih zaštitili od ovog oblika ugrožavanja sigurnosti.

Takođe, apeluju na medije da posvete adekvatnu pažnju ovoj pojavi, kako bi se na vreme sprečile neželjene posledice u Srbiji.

Ova opasna igrica prisutna je u mnogim državama i zbog nje je, navodno, stradalo više desetina maloletnika, te će stoga Odeljenje za visokotehnološki kriminal MUP-a Srbije pojačati aktivnosti ka smanjenju opasnosti od eventualne pojave igrice „Plavi kit“ u Srbiji, saopšteno je iz MUP-a.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.