MSP u Hagu odbacio legitimitet agenta BiH Sakiba Softića

Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio je legitimitet Sakiba Softića kao agenta BiH po zahtevu za reviziju presude protiv Srbije, piše danas "EuroBlic".

0
403

Pozivajući se na svoja saznanja, ovaj list piše da se u obrazloženju ovakve odluke navodi da je razlog nepostojanje saglasnosti tri člana Predsedništva BiH prilikom Softićevog imenovanja da bude na čelu revizije.

Istovremeno, uskraćivanje prava Softiću da govori u ime BiH pred Međunarodnim sudom pravde verovatno znači da će Sud odbaciti i sam zahtev za reviziju presude, budući da je je prihvatanje agenta preduslov za eventualni sudski proces, navodi list.

Varadi: Kraj priče o tužbi BIH protiv Srbije

Međunarodni sud pravde je današnjom odlukom o odbacivanju zahteva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid stavio tačku na taj postupak, a novi zahtev se ne može podneti jer je u međuvremenu istekao rok, smatra nekadašnji član pravnog tima Srbije u tom slučaju Tibor Varadi.

“Gotovo sam siguran da je ovo kraj priče, jer je rok od 10 godina za podnošenje revizije istekao 26. februara”, rekao je Varadi Tanjugu.

Ako je revizija odbačena, jer nije zatražena od ovlašćenog lica, odnosno bez saglasnosti Predsedništva BIH, a rok za njeno podnošenje je istekao, to znači da nova revizija ne može da se traži, napomenuo je profesor Varadi.

Ivanić potvrdio: MSP odbacio zahtev za reviziju presude

Predsedavajući Predsedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić potvrdio je za Tanjug da je Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio zahtev za reviziju presude tog suda po tužbi BiH protiv Srbije.

“Tačno je”, rekao je Ivanić kratko.

Inače, Ivanić i šef diplomatije BiH Igor Crnadak najavili su za 16 sati konferenciju za novinare u Banjaluci na kojoj će, kako je potvrđeno, govoriti o detaljima ove odluke.

Dodik: Očekujem postupak protiv Softića

Odluka Međunarodnog suda u Hagu je očekivana, izjavio je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i ocenio da je od početka bilo jasno da inicijativa člana Predsedništva BIH Bakira Izetbegovića neće proći.

Ipak, tu se priča ne završava, rekao je Dodik i dodao da se sada treba pozabaviti novom praksom koju je Izetbegović uveo, da jedan odlučuje u ime svih. Poručio je  da Srbi i sada treba da pokažu jedinstvo. (Agencije, RTV)

“Očekujem da Tužilaštvo Republike Srpske, zato što nemam poverenja u Tužilaštvo BiH, pokrene postupak protiv Sakiba Softića zbog lažnog predstavljanja”, dodao je Dodik. 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.