Mreže dobre energije

VIDEO K9: Pirot, Šabac, Vršac, kao lokalne samouprave koje primenjuju oprobana rešenja, znanja i iskustva iz oblasti lokalne energetike, počev od saobraćaja, grejanja, sve o ulične rasvete i racionalne upotrebe energije u javnim zgradama, svoju polaznu tačku nalaze upravo u Mreži dobre energije, besplatnoj platformi koja ih povezuje sa partnerima iz korporativnog sektora.

0
885

Među najznačajnijim izazovima energetskog sektora svakako primena obnovljivih izvora energije, benefiti u vidu ostvarivanja direktiva Evropske unije od 27 odsto energenata iz obnovljivih izvora energije, bezbednija snabdevenost energentima, smanjenje zavisnosti od uvoza energenata, kao i zaštita životne sredine, smanjenjem emisije štetnih gasova.

“Jednostavno vi možete na ovaj način svojim građanima da pružite kvalitetniji život. Mi smo u proteklom periodu od vlade Švajcarske dobili 1,6 miliona švajcarskih franaka za optimizaciju javnih objekata, što je jako bitno, jer tolika sredstva mi nismo mogli da izdvojimo iz našeg budžeta, a samim tim pružićemo našim građanima bolji kvalitet života, a radi se o optimizaciji javnih objekata za koje smo se mi opredelili, a to su četiri škole i četiri predškolske ustanove”, rekao je Milan Glušac, predsednik opštine Vrbas. 

Predlog je i da se efikasnije poveže civilni sa javnim sektorom, kako bi se u potpunosti iskoristili svi raspoloživi resursi, ljudski i materijalni, u cilju što bolje realizacije postavljenih ciljeva.

“Organizacije civilnog društva mogu da pomognu lokalnim samoupravama i u pridobijanju sredstava i u izradi projekata. Čini mi se takođe da mogu da pomognu lokalnim samoupravama da mogu da prepoznaju svoje probleme i da rangiraju te probleme, jer potrebe svih lokalnih samouprava su svakako mnogo veće nego što su raspoloživa sredstva. Važno je da raspoloživa sredstva ulažemo pametno i da ih ulažemo prvo u one stvari koje mogu da donesu najveću dobit  ili tamo gde je najveći problem. Postoji dosta kapaciteta u organizacijama civilnog društva, a ne samo u nevladinom sektoru nego i u profesionalnim organizacijama koje hoće i mogu da se izbore zajedno sa upravama sa pitanjima energetske efikasnosti i  obnovljivih izvora energije”, naveo je Aleksandar Macura, iz RES Fondacije.

Mrežom dobre energije pospešuje se ostvarivanje energetskih ciljeva i dostizanje izazova koji su pred nama u smislu energetske efikasnosti, kažu u Pokrajinskoj vladi, koja takođe ulaže u ovu oblast i shvata značaj međusektorske saradnje.

“Jedinice lokalne samouprave terba da budu plod jedne horizontalne i vertikalne koordinacije i komunikacije između samih institucija svih nivoa i nevladinog sektora gde moramo jednom edukacijom i zajedničkim radom uticati i omogućiti im da dođu do prave informacije i da apliciraju na sve konkurse kojih ima u Pokrajinskoj vladi, a ima ih dovoljno, i dobijanje tih sredstava podrazumeva da imaju dokumentaciju i da budu spremni za to
rekao je Nenad Grbić, sekretar za energetiku APV.

Iako gubici energije ne mogu biti svedeni na nulu, oni se mogu smanjiti na razne načine korišćenjem raznih tehnika, a pažljivim ili efikasnim pristupom energija može da se troši u optimalnim količinama za neki proces ili aktivnost.

Potrošnja energije u Srbiji dvostruko je veća u odnosu na prosečnu potrošnju u 35 zemalja Organzacija za ekonomsku saradnju i razvoj, a do 2020. godine Srbija ima obavezu da ostvari uštedu energije od 9 odsto u odnosu na 2008. godinu.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.