Mraz oštetio vinograde u ravnici

VIDEO K9: Sumiraju se štete koje su u vinogradima, posle relativno tople zime, naneli poslednji jaki mrazevi. Rezultati sa terena pokazuju da su najviše stradali zasadi u ravničarskim predelima Vojvodine, kažu na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu.

0
615

Sušna prošla godina i topla jesen, nisu pomogle vinovoj lozi da se okali, pa su jaki mrazevi uspeli da nanesu veliku štetu zasadima u ravnici.

“Bilo je šteta sa terena imamo obaveštenja da ima velikih šteta, pre svega u ravnici. Na brdima nije tako, ali ljudi koji su u ravnici su stradali. Ima i potpunog izmrzavanja glavnih pupoljaka, koliko sam čuo od kolega sa terena, ali su žive suočice. To znači da ćemo imati zelene mase, ali neće biti toliki rod, jer te suočice, ili spoljni pupoljci su slabijeg roda nego glavni pupoljci u zimskim okcima. Dok na brežuljkastim terenima koji su viši od 150 metara nismo imali problema sa izmrzavanjem”, rekao je prof. dr Ivan D. Kuljančić sa Poljoprivrednog fakulteta.

Kako bi se posledice koliko-toliko sanirale, vinogradari bi trebalo da što pre krenu u završne pripreme, naveo je profesor.

“Ono što je aktuelno u ovom trenutku to je završetak rezidbe i popravka potpore. znači rezidba, koja je morala već da bude završena, ali ko nije stigao sad bukvalno užurbano završava i čim je završena rezidba, ide popravka potpore, stubova koji su se rasklimatali zbog opterećenja zelenom masom, udara vetra, prinosa koji se nalazi u žicama. Kada se to sve završi onda pristupamo sledećoj operaciji, a to je vezivanje stabala, lukova i ostalo”, naveo je Kuljančić.

Praksa je pokazala da je bolje rezidbu obaviti na zimu, u decembru i januaru, kako bi se izbegle razne bolesti koje napadaju ovu biljku.

“Ono što mogu da kažem je da kao prvo, drugo i treće, treba voleti tu biljku, treba je razumeti, treba joj prići kao živom biću i onda se njome treba baviti. Ako ne volite biljke, ako ih ne osećate, ne treba se time baviti. Ako ih volite onda ćete razumeti šta sve treba s njima da se uradi, da ispoštujetem, sve mora na vreme i onda ćete videti koliko će vam ta biljka uzvratiti. Na puno ljubavi, ona vam uzvraća sa puno ljubavi”, rekao je Kuljančić.

Prinosi bi, uprkos lošem početku godine, mogli biti dobri ove godine, ukoliko vinogradari na vreme obave sve neophodne radove. A vinograd, prema rečima profesora Kuljančića, traži mnogo rada, truda i ljubavi dok se ne podigne, sačeka tri godine do prve berbe i vina za probu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.