Moždani udar, od GROM-a do oporavka

VIDEO K9: U Vojvodini godišnje od moždanog udara oboli oko 6.000 osoba, a osnovni uzrok za dobijanje ove bolesti je neregulisan povišen krvni pritisak, rekao je u našem Otvorenom ekranu neuropsihijatar prof. dr Petar Slankamenac.

0
25

Moždani udar bolest je učestala naročito od pojave kovida-19.

Dva su osnovna tipa moždanog udara, kaže prof. dr Petar Slankamenac, hemoralgijski, gde dolazi do pucanja krvnog suda i izliva krvi u deo mozga i ishemijski, koji nastaje začepljenjem krvnog suda i koji je mnogo češći.

Hemoralgijski jeste u manjem procentu, ali ostavlja daleko teže posledice.

Faktori rizika su, osim toga i neregulisani dijabetes i poremećaj metabolizma masti, kao i pušenje, nedovoljna fizička aktivnost, stres. Sve su to faktori rizika na koje osoba može da utiče, kazao je dr Slankamenac.

On je dodao i da je procenat oporavka nakon moždanog udara u zdravstveno dobro organizovanim državama 50 do 60%, a kod nas 30%. Osim uticaja na rizikofaktore, sledeći korak je edukacija stanovništva o tome kako prepoznati prve znake moždanog udara, kako bi alarmirali hitnu pomoć i pacijenta što pre smestili u odgovarajući zdravstveni centar gde se danas, kako je rekao, ova bolest može vrlo uspešno lečiti.

Trećina pacijenata koji dobiju moždani udar ne preživi ovu bolest. Po smrtnosti on možda nije na prvom mestu među bolestima, ali je svakako prvi po invalidnosti. Naime, samo trećina pacijenata koji su imali moždani udar vraćaju se u svoje pređašnje stanje, dok trećina preostalih nastavlja da živi sa nekim oblikom invaliditeta, zbog čega proces ranog oporavka počinje praktično odmah, a potom se nastavlja prema težini i vrsti invalidnosti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.