Motornim paraglajderom spasili povređenog

Vežba traganja i spasavanja, izvedena je tokom proteklog vikenda na području planine Avala. Cilj vežbe bio je unapređenje organizacije i koordinacije svih raspoloživih resursa na zemlji i vazduhu, kao i saradnja sa spasilačkim službama iz regiona.

665

Vazduhoplovni savez Srbije je kroz akciju svojih pilota paramotora imao veoma zapaženu ulogu.

Prvenstveno zbog brzine reagovanja i raspoloživosti svojih resursa, VSS je ukazao na kvalitet svojih mogućih akcija u kriznim situacijama.

[quote_box_center]“Prošlogodišnje poplave i stradanja su nas navele da se više posvetimo pripremama za delovanje u kriznim situacijama. Želja nam je da se kroz ovakve aktivnosti pripremimo dovoljno da u vanrednim situacijama svoje zadatke rutinski izvršimo. Nadam se da će nadležni u budućnosti prepoznati značaj i korisnost VSS-a u ovakvim neželjenim situacijama”, rekao je Željko Ovuka, generalni sekretar Vazduhoplovnog saveza Srbije.[/quote_box_center]
Angažovanjem dva motorna paraglajdera kojima je bilo potrebno manje od petnaest minuta za poletanje, štabu spasilačke akcije, bile su dostupne informacije iz vazduha. Nakon samo nekoliko minuta leta, uspešno je locirana povređena osoba i njene koordinate poslate u štab, odakle je upućeno vozilo sa medicinskom ekipom. Pre samog dolaska ekipe spasilaca na lice mesta, pilot je sleteo u neposrednoj blizini povređenog i ukazao mu prvu pomoć.

U ovoj vežbi, između ostalih, učestvovale su i ekipe sa psima tragačima, letilice na daljinsko upravljanje, kao i PR službe koje bi u toku spasilačkih akcija imale kontakte sa medijima.
Vežba je uspešno privedena kraju, sa generalno veoma visokom ocenama organizacije i usaglašenosti svih službi i njihovih resursa. Saradnja sa spasilačkim službama u regionu je postavljena na još čvršće temelje, a svi učesnici su svojim kućama otišli sa zaključkom da su svoje veštine nadogradili na viši nivo.
Organizatori vežbe bili su Gorska služba spasavanja Srbije i Hrvatska gorska služba spašavanja. Pored njihovih kolega iz GSS Crne Gore i Bosne i Hercegovine, kao i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Ministarstva odbrane, i Unije radio amatera, aktivne učesnike u ovoj vežbi imao je i Vazduhoplovni savez Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.