Mostovi prijateljstva od Olengorska do Drvara, preko Novog Sada

VIDEO K9: U Drvaru je na dan te opštine, razgovarano o bratimljenju sa Olengorskom sa severa Rusije. Inicijativa za uspostavljanje tesnih prijateljskih veza gradova potekla je Novog Sada.

521

Proslavi Dana opštine Drvar 27. jula prisustvovala je i nesvakidašnja delegacija iz Novog Sada koja je u taj bosanski grad povela i goste iz Olengorska centra istoimene oblasti na dalekom severu rusije.

U kabinetu načelnice Drvara Dušice Runić priređen je prijem za Svetlanu Čemodanovu, direktorku Međunarodnog festivala slovenske kulture u Olenogorsku, Nadeždu Zajančukovskaju, rukovoditeljku Umetničkog kolektiva u Olenogorsku, Juliju Anisimovu, umetnicu sa Koljskog poluostrva, koja neguje slovenske narodne pesme, Elenu Titorenko, direktoriku Muzeja slovenske kulture u Murmansku, kao i za Slavišu Rujevića, predsednika udruženja “Srpski krajevi” iz Novog Sada i Radmilu Vojnović, člana Saveza pisaca Rusije i Udruženja književnika Srbije, organizatore bratimljenja ruskog grada Olenogorska i grada Drvara.

Na prijemu su razmenjeni prigodni pokloni, simbolični suveniri iz Olengorska i Murmanska za Drvarčane i tradicionalni proizvodi od drena za Ruse.

Gošće su prisustvovale i drugim sadržajuma kojima je Drvar obeležio svoj dan, pre svega polaganju venaca na spomenik žrtvama fašističkog terora u gradu koji je prvi rekao “ne” nemačkom okupatoru. U sklopu obeležavanja Dana opštine održana je i Velika ulična trka, kao i Svečana akademija na kojoj je uručena plaketa Udrženju Drvarčana iz Novog Sada.

Drvar je grad i opština u zapadnoj Bosni i Hercegovini, koja se nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma našla u tri opštine i u dve federalne jedinice, a jedna od njih je i Istočni Drvar u Republici Srpskoj.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.