Mostovi nade – ujedinjeni protiv rodno zasnovanog nasilja

Povodom kampanje „16 dana borbe protiv rodno zasnovanog nasilja“, čija je tema ove godine prevencija nasilja protiv žena i devojčica, članica Gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci Danijela Kostić prisustvovala je događaju pod nazivom „Mostovi nade: ujedinjeni u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja“, u Kulturnom centru Novog Sada.

0
32

„16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1.700 organizacija u preko 100 država sveta.

Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava. Ona obuhvata četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava.

-Povod današnjeg okupljanja je veoma ozbiljna i kompleksna tema i veoma je važno da svako od nas da maksimalan doprinos rešavanju problema, kako nasilja u porodici, tako i nasilja koje se dešava izvan porodičnog doma prema ženama i devojčicama. Statistika je nažalost poražavajuća i govori nam koliko je još posla pred nama svima, a najvažnije je da taj posao u kontinuitetu obavaljamo. Takođe je važno medijski što više popularisati ovu temu, pričati sa devojčicama, ženama i svim mladima, omogućiti im psihološku podršku kako bi shvatili da za nasilje nikada nema opravdanja, i da niko nije predodređen da bude žrtva.

Kada se nasilje već dogodi onda je ključ u rehabilitaciji i socijalizaciji žrtava tog procesa – rekla je Danijela Kostić i dodala da Grad Novi Sad u okviru svoje socijalne politike želi da istakne kontinuitet u borbi za ravnopravno tretiranje svih građana i građanki bez obzira na rodnu razliku. Sa ponosom možemo da istaknemo uspešno funkcionisanje Sigurne ženske kuće, Kancelarije za izbeglice, migracije i romska pitanja, kao i druge aktivnosti koje Centar za socijalni rad pruža u vidu stručne pomoći onim sugrađanima kojima je ta pomoć, na žalost, potrebna.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji, Fransoaz Žakob istakla je da ovogodišnja kampanja ima za cilj podizanje svesti o devojčicama i ženama izbeglicama, koje su napuštajući svoj dom, na putu izložene rodno zasnovanom nasilju. Takođe akcenat je stavljen i na žene i devojčice koje nasilje doživljavaju najčešće unutar svojih porodica.

Ove godine prema dostupnim podacima, u Republici Srbiji ubijeno je 27 žena, a u proteklih deset godina izvršeno je više od 300 femicida. Sprečavanje rodno zasnovanog nasilja zahteva stalno sagledavanje stanja i hitno reagovanje odgovarajućim merama. Alarmantan je podatak Ujedinjenih nacija da je u svetu prošle godine ubijeno najviše žena i devojčica u poslednjih 20 godina – oko 89.000, a podaci Svetske zdravstvene organizacije govore da je više od 30 odsto žena u svetu pretrpelo nasilje od užih članova porodice.

-Nasilje nad ženama tiče se svih nas, gde god da se ono dešava i zato moramo odlučno stati u odbranu prava na život i dostojanstvo svake devojčice i žene. Cilj je, ne 16 već 365 dana aktivizma, nulta tolerancija prema nasilju nad ženama. Bitno je da se što više institucija i pojedinaca pridruži toj borbu i da o tome otvoreno pričamo u cilju podizanja svesti, prevencije i podrške – zaključila je Danijela Kostić.

Događaju su prisustvovali stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob, pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević, predstavnica Ekumenske humanitarne organizacije Ana Brtka Valent i predstavnik UNHCR-a u Srbiji Sufijan Ađali. U programu su učestvovali Muzička škola „Isidor Bajić“, Ekumenska humanitarna organizacija iz Novog Sad, studenti Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta iz Beograda, učenici Ugostiteljske škole „Svetozar Miletić“ iz Novog Sada i izbeglice iz Irana.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.