Mostarski logoraši traže zabranu Tompsonovog koncerta

Udruženje logoraša "Mostar" zvanično se pridružilo ranijim zahtevima gradskim vlastima Mostara za zabranu najavljenog koncerta hrvatskog pevača Marka Perkovića Tompsona, koji glorifikuje ustaštvo, na stadionu pod Bijelim brijegom 8. juna.

0
412

U dopisu upućenom gradonačelniku Mostara Ljubi Bešliću, Udruženje logoraša “Mostar” traži zabranu održavanja Tompsonovog koncerta, uz obrazloženje da je, kako kažu, poznato da je u vreme agresije HVO i HV na grad Mostar isti taj stadion predstavljao sabirno mesto za odvođenje Bošnjaka, Srba i drugih građana u logore.

“Mi logoraši grada Mostara, kao neposredni stradalnici i žrtve logora HVO-a, politike HDZ-a i tzv. HZ Herceg-Bosne, te odgovornih pojedinaca kojima je izrečena prvostepena presuda u Hagu za izvršeni ratni zločin, ovim putem izražavamo veliko nezadovoljstvo i najoštrije osuđujemo ovaj čin podrške dokazanim zločincima”, navodi se u saopštenju tog udruženja.

Sigurni su, kažu, da će održavanje koncerta dodatno pogoršati političku situaciju u Mostaru i šire, pa će gradonačelnika tretirati kao najodgovorniju osobu.

Marko Perković je nedavno trebalo da održi koncert u Mariboru, ali su ga gradske vlasti zabranile na zahtev opozicije i mnogobrojnih boračkih udruženja i nevladinih organizacija, zbog čega je negodovao čak i državni vrh Hrvatske.

Tompsonovi koncerti su prethodno zabranjivani i u nekim evropskim državama poput Švajcarske, Austrije i Nemačke.

Gradonačelnik Mostara Ljuba Bešlić je ranije izjavio da nema ničeg spornog u održavanju koncerta, te istakao da, koliko je njemu poznato, zabrane neće biti.

Istakao je da ne očekuje podizanje međunacionalnih napetosti niti da postoji rizik od incidenata.

Inače, ovo ne bi bio prvi koncert koji bi Tompson održao u Mostaru.

Tompson je na stadionu pod Bijelim brijegom nastupio septembra 2013. godine kada je okupio više od 10.000 ljudi, koji su tu došli iz svih krajeva.

U frenetičnoj atmosferi Tompson je okončao svoj nastup bez incidenata, osim što je u više navrata pevao sporne pesme koje veličaju ustaštvo i što je među publikom bilo najviše onih koji su nosili ustaške simbole i uzvikivali ustaški pozdrav “Za dom spremni”. (Agencije, RTS)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.