Most koji nikada nije izgrađen u Novom Sadu…

VIDEO K9: Početkom 20. veka na Dunavu kod Novog Sada, na mestu sadašnjeg Varadinskog mosta, trebalo je da bude izgrađen prvi drumski most u gradu. Međutim, on nikad nije izgrađen, a priču o njemu preneo je hroničar i publicista Zoran Knežev u svojoj knjizi "Novi Sad – priče iz prošlosti".

1624

Jedan od večitih izazova Novosađana je kako premostiti Dunav. Do 1915. godine, Novi Sad nije imao drumski most, već su stanovnici Dunav prelazili pontonskim mostom.

“Bila je ideja od novosadskog Magistrata početkom 20. veka, da se otvori i da se izgradi jedan drumski most. Kao što znamo 1883. je otvoren ovde u neposrednoj blizini železnički most, ali on nije služio za drumski saobraćaj. Tako da početkom 20. veka novosadski Magistrat i peštansko ministarstvo odlaze kod Franje Josipa, sa molbom i sa projektom da Novi Sad dobije drumski most. Francu caru se to svidelo i rekao je da će pomoći”, rekao je Knežev.

Projekat mosta izradio je profesor budimpeštanskog Politehnikuma dr Silard Zjelinski, čija je zamisao bila da most ne kvari ambijentalnu celinu, već da njegova arhitektura bude prilagođena Petrovaradinskoj tvrđavi i Novosadskim kapijama, priča Knežev.

“Most je bio tako zamišljen da bude kao oni peštanski mostovi danas. Najsličniji Jelisavetinom ili Elizabetinom mostu u Pešti. Da ima dve kule, da bude od betona i od gvožđa i da bude povezan lancima, da ga lanci drže. Interesantna je i to priča da je u tim stubovima mosta trebalo da se nalaze dve stražare, gde bi bila vojska da čuva most od eventualnih napada i tu bi bilo oruđe koje bi čuvalo most. Na žalost, peštanskim organima se ta ideja nije baš svidela i oni su to odugovlačili i tako odugovlačeći došao je i Prvi svetski rat”, naveo je Knežev.

Nažalost, Novi Sad nikada nije dobio taj most, kako Knežev navodi, iz razloga što Pešti nije odgovaralo da se Novi Sad razvija.

“Da kažemo da je prvi drumski most koji je Novi Sad dobio, Poćorekov most, 1915., koji je bio drvene konstrukcije i koji se nalazio malo nizvodnije nego gde mi danas stojimo i interesansta je i to priča da je njega srušio led 1924. godine pošto je bio u drvenoj konstrukciji, da je Novi Sad onda opet ostao jedno desetak godina bez drumskog mosta”, priča Knežev.

U istoriji grada, postojalo je više mostova, ali su mnogi stradali za vreme ratova, a sugrađani se i danas sa nostalgijom prisećaju tri mosta stradala za vreme NATO agresije.

Obale Dunava u Novom Sadu danas povezuju Most slobode, Varadinski most i Putničko – železnički most, a do kraja godine, prema najavama nadležnih, trebao bi da bude završen i novi Žeželjev most.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.