Morbile u Srbiju stigle iz Italije

VIDEO K9: Tokom prethodnih meseci zabeležene su epidemije malih boginja - morbila, pre svega u zemljama regiona, a najviše u Rumuniji, gde je obolelih bilo oko sedam hiljada, dok je od morbila preminulo 30 osoba. Još dramatičniji podaci stižu iz Italije, odakle je jedan mladić doputovao u Srbiju i on je prvi registrovani slučaj, nakon čega se broj obolelih povećao.

0
918

Tokom maja meseca u Srbiji je registrovana epidemija malih boginja morbila na teritoriji Sremskog okruga u opštini Šid, gde je do sada obolelo pet osoba.

Prva osoba koja je registrovana kao obolela jeste mladić iz Trsta koji dolazi u povremeno u Šid i koji je tokom boravka u naselju Nova Bingula ostvarivao brojne kontakte, te se veruje da se tako bolest i prenosila.

“Epidemija još uvek nije odjavljena, osim ovog prvog importovanog slučaja čoveka koji je došao iz Italije, došlo je i do širenja u zdravstvenim ustanovama. To je Opšta bolnica u Sremskoj Mitrovici i u porodici jednog zdravstvenog radnika, tako da je ukupan broj obolelih sada trentuno pet. Ni jedan od ovih slučajeva, osim prvoobolelog, nije bolnički lečen i za sada nema komplikacija, nema smrtnih ishoda, a svim aktivnostima na suzbijanju ove epidemije radi Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica”, rekla je dr Snežana Medić, epidemiolog Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Morbile su u Srbiju stigle iz Italije, kaže Medić, navodeći da je u ovoj zemlji od početka godine do maja obolelo skoro dve hiljade ljudi, uglavnom starijih od 15 godina, a prema navodima, skoro 90% obolelih su bile nevakcinisane osobe.

“Izveštavamo vas o ovoj situaciji zbog toga što želimo ponovo da naglasimo značaj imunizacije, pogotovo protiv malih boginja obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju i mogućnost da obole svi oni koji nemaju imunitet bilo da nisu preležali ili da nisu vakcinisani”, navela je dr Medić.

Ona je podsetila da je vakcinacija protiv malih boginja u našoj zemlji obavezna, a da je, u skladu sa Zakonom, za roditelje koji odbijaju vakcinaciju predviđena novčana kazna. Osim toga, u Srbiji je obavezna i vakcinacija protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize, rubeola, zauški, hepatitisa B.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.