„Morava“ i „Vlasina“, zvezda i planeta kojima je kumovala Srbija

„Morava“ i „Vlasina“ su imena novootkrivene zvezde „VASP-60“ (WASP-60) i njene planete „VASP-60b“ koje se nalaze izvan Sunčevog sistema, odlučeno je juče na glasanju u Parizu povodom 100 godina Međunarodne astronomske unije (MAU).

0
109

Tokom ove godine sproveden je konkurs „Imenuj egzosvetove“, a Srbija je dobila zadatak da predloži i izglasa nova imena za tu zvezdu i njenu planetu, saopšteno je iz Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

Planetarni sistem „VASP-60“ otkriven je 2012. godine i nalazi se u pravcu sazvežđa Pegaz, a udaljen je 1.304 svetlosne godine od Zemlje.

„Morava“ je žuta zvezda nalik Suncu, dok je njen pratilac „Vlasina“ gasovita planeta poput Jupitera, ali sa upola manjom masom.

Za razliku od Jupitera, „Vlasina“ se okreće oko svoje matične zvezde na oko 100 puta kraćem rastojanju.

Dok Jupiteru treba skoro 12 godina da obiđe jedan krug oko Sunca, „Vlasina“ napravi krug oko „Morave“ za nešto više od četiri zemaljska dana.

Nacionalna komisija za imenovanje egzoplaneta otvorila je konkurs za imenovanje planetarnog sistema „VASP-60“ u maju 2019. godine.

Konkurs je bio otvoren za sve škole, astronomska udruženja i stručne institucije širom Srbije, koji su do 1. juna imali priliku da dostave svoje predloge za ime zvezde i planete.

Predlozi su morali biti po pravilima koje je propisala MAU. Sve pristigle predloge komisija je proverila, te su oni koji su bili u skladu sa propisanim pravilima ušli u glasanje. U Srbiji je glasanje obavljeno u Noći istraživača 27. septembra. Imena koja su dobila najviše glasova su „Vlasina“ i „Morava“, a predložilo ih je Astronomsko društvo Novi Sad.

Ta imena inspirisana su jednim od najvećih rečnih sistema u Srbiji, Velikom Moravom, koja nastaje spajanjem Zapadne i Južne Morave, i Vlasinom, kao jednom od najvećih pritoka Južne Morave. Vlasina celom dužinom od izvora do ušća protiče kroz Srbiju. (Danas Online)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.