Molitvom protiv korone?

VIDEO K9: Zamenik Pokrajinskog ombudsmana za zaštitu prava deteta, ocenjuje čin učiteljice koja je u jednoj novosadskoj osnovnoj školi časove htela da počinje verskim obredima kao izgledno kršenje prava deteta.

0
43

Na društvenim mrežama se, a potom i u medijima, pre nekoliko dana, pojavila fotografija prepiske u jednoj viber grupi roditelja, čija deca pohađaju četvrti razred Osnovne škole “Ivo Lola Ribar” u Novom Sadu. Naime, učiteljica je roditeljima u viber grupi navodno prosledila anketu sa pitanjem “Da li se slažete da svakodnevno pre početka nastave zapalimo tamjan u našoj učionici i izgovorimo molitvu Oče naš?”, kako bi decu zaštitila od korona virusa.

Većina roditelja, što je još čudnije, pozitivno je reagovala na ovaj predlog učiteljice, dok je jedna mama nezadovoljna predlogom fotografiju ove prepiske postavila na društvene mreže.

Zamenik Pokrajinskog ombudsmana za zaštitu prava deteta, Milan Dakić, naglašava da su u ovom slučaju povređena prava deteta.

Dakić kaže da ovaj čin učiteljice može da ima negativne posledice na decu zbog formiranja pogrešnog stava o zaštiti od virusa, te naglašava da je važno da deca znaju da ih ovakvi obredi ne mogu zaštiti od zaraznih bolesti.

Neposredno po saznanju o ovom događaju, Pokrajinski ombudman pokrenuo je postupak u okviru svojih mogućnosti, kaže Dakić, te dodaje da i dalje nemaju povratne informacije i tačno utvrđeno činjenično stanje. Jedna od preporuka Ombudsmana biće da se održi poseban čas za decu ovog odeljenja, kako bi bila upoznata sa načinima zdravstvene zaštite u skladu sa stručnim preporukama.

Nužno je kako učenicima, tako i učiteljici, objasniti kakve mogu biti posledice ovog čina, naglašava Dakić. Dodaje i da u ovom slučaju nije najbitnija verska konotacija o kojoj se najviše govori, već sama svest o epidemiji i svim preporučenim i obaveznim merama kako bi učenici formirali pravilne stavove o zaštiti od zaraznih bolesti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.