“Moji prijatelji, moja zajednica” – Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom

VIDEO K9: Svetski dan osoba sa Daun sindromom ove godine obeležava se pod sloganom "Moji prijatelji, moja zajednica-prednost inkluzivnog okruženja za decu i odrasle", kako bi se ukazalo na značaj i pravo osoba sa ovim sindromom da ravnopravno budu uključeni u sve aktivnosti zajednice. Tim povodom Udruženje za podršku osobama sa Daun sindromom iz Novog Sada organizovalo je svečanu priredbu u SOŠO "Dr Milan Petrović".

841

Tamo gde je deci sa Daunovim sindromom i drugim smetnjama u razvoju data mogućnost da se uključe u život zajednice, oni rastu okruženi prijateljstvom, prihvatanjem, poštovanjem i imaju veće šanse za napredak i učenje, istakli su predstavnici Udruženja za podršku osobama sa Daun sindromom na svečanoj priredbi.

“Deca sa Daun sindromom kao deca su divna, idealna, meka, topla, ne zanovetaju mnogo i odlična u toj nekoj nezi. Ali to je i jedna velika varka, jer toj deci treba jako puno rada, jako puno truda i celodnevnog angažovanja. Mi imamo sreću da imamo školu Milan Petrović koja nudi sve programe od najranijeg uzrasta i ne brinemo šta će biti sa našom decom posle 27. godina, što je nekada bio problem”, rekla je Violeta Popović iz ovog Udruženja.

Popović dodaje i da inkluzivna okruženja deluju podsticajno jer pripremaju i omogućavaju deci sa Daun sindromom da, kada postanu odrasle osobe, zajedno sa svojim vršnjacima i prijateljima budu potpuno ravnopravno uključeni u rad zajednice i imaju mogućnost samostalnog donošenja odluka.

“Ovde su naša deca okupirana tokom prepodneva, popodne postoje udruženja, ne samo Udruženje za podršku osobama sa Daun sindromom već i mnogo drugih sadržaja koje nudi naša zajednica. U tom smislu Novi Sad ima jednu dobru i podsticajnu sredinu i mislim da mi predstavljamo pozitivnu priču ovog slogana “Moji prijatelji, moja zajednica”, jer je ova zajednica prijatelj naše dece”, navela je Popović.

Tačan broj osoba sa Daun sindromom u našoj zemlji, kao ni u Novom Sadu, nije poznat, a aktivnostima novosadskog Udruženja obuhvaćeno je oko 50-ak osoba. Popović poziva sve Novosađane koji žele prijatno da se provedu družeći se sa osobama koje imaju ovu vrstu oboljenja da dođu u prostorije Udruženja, jer, kako kaže – ljubav ne broji hromozome.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.