Moj grad – moja sigurna kuća

  VIDEO K9: Grad Novi Sad svojim primerom pokazuje kako lokalna samouprava u okviru svojih nadleđnosti može da bude presedan, da vodi aktivnu politiku u razvijanju svesti i sprečavanju nasilja i pomoći žrtvama.

  0
  1075

   

  “Ja želim u to da verujem da mi nismo prirodno nasilni, ali u to da smo spremni kao odgovorni članovi društva, da svako od nas se edukuje, da širimo svest o tome da je nasilje neprihvatljivo, da o tome pričamo najmlađima, da ih u tom pravcu vaspitavamo. Takođe, da svako od nas ako se nađe u takvoj situaciji, učini sve da spreči nasilje, da upozori na nasilnika, ili pak pomogne žrtvi”, rekao je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada. 

   

   

  Nasilje u porodici nosi velike bezbednosne rizike po žrtve, društvo i zajednicu. Policijski službenici su osobe koji se u većini slučajeva prvi suočavaju sa situacijom nasilja u porodici. Ta profesionalna uloga nosi velike rizike, izazove i odgovornosti.

  Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji je donet 1. juna ove godine postavio je pred policijske službenike nove zadatke

  “Policija u slučaju nasilja ima obavezujuće postupanje, po prijavi. Dakle, policijski službenik će izaći na svaku intervenciju, bilo da je taj poziv usledio od strane poznatog ili od strane nepoznatog lica. Policijski službenik će prilikom svake intervencije pre svega prekinuti nasilje, zaštiti žrtvu, obezbediti pružanje neophodne medicinske pomoći ukoliko je ona potrebna, obezbediti zbrinjavanje žrtve i utvrditi činjenično stanje, zatim pribaviti tragove i dokaze krivičnog dela, uhapsiti učionica, podneti protiv njega krivičnu ili prekršajnu prijavu i niz drugih mera, u zavisnosti od svakog konkretnog slučaja”, rekla je Daliborka Vojvodić Tomović iz Policijske uprave Novi Sad.

  Tužilaštvo je deo sistema zaštite od nasilja u porodici koje ima presudnu ulogu u kvalifikaciji događaja i proceni težine učinjenog dela.

  “Novine krivičnog zakonodavstva su donele pooštrenu kaznenu politiku, te je cilj da se izvršioci krivičnih dela što jače kazne i da im se izrekne adekvatna krivična sankcija, koja će uticati kako na njih, tako i na buduće izvršioce, da ne vrše ova ili slična krivična dela”, istakla je Danijela Ilić, iz Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu. 

  Sud je institucija koja ima najznačajniju ulogu u sankcionisanju počinilaca porodičnog nasilja i slanju jasne poruke da u društvu postoji nulta tolerancija na nasilje u porodici.

  Fenomen porodičnog nasilja se jasno razlikuje od porodičnog konflikta. Međutim žrtve nasilja često iz straha umanjuju nasilje koje trpe, a okolina je spremna da nasilje smatra konfliktom.

  “Nasilje u porodici predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava i nasilje u porodici je diskriminacija, jer je uvek jedan u ulozi moći u odnosu na drugog. Naš Ustav propisije zabranu diskriminacije. Naš Ustav propisuje pravo svakog na zaštitu osnovnih prava i sloboda, pa i na zaštitu od diskriminacije”, navela je Jelica Bojanić Kerkez, iz Apelacionog suda Novi Sad. 

  Činjenica je da što su oni koji se bore protiv nasilja glasniji, to ima više efekta, a pogotovo ako se uzme u obzir da borba protiv nasilja nije čin pojedinca, već čitavog društva. Kako je istaknuto, u Srbiji su se danas protiv nasilja prema ženama udružili političari, ustanove, socijalna zaštita, pravosuđe, zdravstveni sistem, obrazovni sistem, institucije i nevladin sekotor.

  Cilj u borbi protiv nasilja u porodici, prema ženama i u partnerskim odnosima jeste dostizanje nulte tolerancije prema nasilju.

  POSTAVI ODGOVOR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.