Moguće i u 21. veku: Žena zaražena HIV-om putem transfuzije

VIDEO K9: Jedna pacijentkinja sa teritorije Južnobačkog okruga je u sklopu lečenja od jedne od najtežih bolesti, primila krv dugogodišnjeg dobrovoljnog davaoca. Nakon toga ispostavilo se da je davalac bio zaražen HIV-om, a pacijentkinja je preminula od posledica teške bolesti od koje se prethodno lečila, navodi se u saopštenju Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

0
553

Radi se o pacijentkinji sa teritorije Južnobačkog okruga koja je u sklopu lečenja osnovne bolesti primila krv-dar dugogodišnjeg dobrovoljnog davaoca.

U saopštenju se dalje precizira da on nije davao informacije koje bi ga privremeno ili trajno isključile iz davanja krvi, a u obaveznom skrining testiranju markera transfuzijom prenosivih infekcija (HBsAg, HIV Ag/Ab, anti-HCV, anti-TP) njegova krv je imala nereaktivan rezultat, te je kao takav i upotrebljen za transfuzijsko lečenje pacijenata.

“Prilikom narednog dobrovoljnog davanja krvi utvrđeno je da je isti dobrovoljni davalac reaktivan na HIV i odmah je isključen iz daljeg davalaštva. Epidemiološka služba Instituta za javno zdravlje Vojvodine u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, odmah po saznanju za pozitivnog dobrovoljnog davaoca krvi, sprovela sva neophodna epidemiološka ispitivanja slučaja i preduzela sve neophodne mere za sprečavanja daljeg širenja infekcije”, saopštava Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Na pitanje kako je moguće da se tako nešto dogodi u 21. veku u Institutu odgovaraju:

“Tako nešto je, nažalost, moguće da se dogodi i danas, uprkos rigoroznim testiranjima svake uzete doze krvi zbog takozvanog „perioda prozora“. “Period prozora” je period od trenutka inficiranja osobe (u konkretnom slučaju dobrovoljnog davaoca krvi) do momenta mogućnosti utvrđivanja te infekcije. Naime, ne postoji (ni kod nas ni u svetu) takav test koji će u ovom periodu laboratorijski otkriti infekciju.”, kažu u Institutu. 

Drugim rečima, ako prilikom popunjavanja upitnika (koji se popunjava pre svakog davanja krvi) dobrovoljni davalac krvi ne navede da je u poslednje vreme imao neku rizičnu situaciju tokom koje se mogao inficirati (rizičan polni odnos, tetovaže, korišćenje narkotika intravenski…), kao što u konkretnom slučaju nije bilo navedeno i ukoliko se serološkim testiranjem uzorka njegove krvi ne utvrde nepravilnosti, krv se obrađuje i po potrebi izdaje za lečenje, precizirano je u saopštenju.

Da takve situacije nisu česte potvrđuje i činjenica da se na teritoriji Pokrajine od 1985 godine do sada nismo suočavali saovim načinom prenosa HIV infekcije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.