Mogu li opsati posredničke agencije?

VIDEO K9: Posredničke agencije su tokom pandemije najugroženije u čitavom turističkom sektoru, navodi jedna neformalna grupa iz ove branše koja je sprovela anketu i utvrdila da je već 50% zaposelnih u ovom delu privrede otpušteno. Bez pomoći države, kako kažu, neće moći da opstanu.

0
200

Posredničke turističke agencije su mala preduzeća koja posreduju u prodaji aranžmana. Kao i čitav turistički sektor i one se nalaze na ivici egzistencije tokom trajanja pandemije.

Neformalna grupa posredničkih agencija sprovela je istraživanje u kojem se učestvovalo 160 agencija posrednika iz Srbije, a rezultati pokazuje da je broj zaposlenih u ovom sektoru od marta do danas prepolovljen. Smatraju da su najugroženiji jer su i najmanji, a od marta nemaju gotovo nikakve prihode.

Očekuje se, navodi Marija Pridić Sladić, vlasnice jedne posredničke agencije, da oko 60 odsto vlasnika posredničkih agencija početkom sledeće godine, kada istekne drugi set mera državne pomoći ovoj privrednoj grani, nastavi da otpušta radnike. Ono što ovu neformalnu grupu posebno zabrinjava jeste podatak da je, kako kažu, 87 odsto zaposelnih u posredničkim agencijama potpuno ostalo bez prihoda zbog pandemije.

Veliki broj vlasnika posredničkih agencija prihvatio je set mera državne pomoći, navodi Pridić Sladić, međutim, dodaje ona, već po okončanju zakonskog roka u kojem ne smeju da otpuštaju radnike zbog primljene pomoći, istima su počeli da dele otkaze.

Posredničke agencije kojih u Srbiji ima oko 700, već godinama doprinose budžetu Republike Srbije, kaže Pridić Sladić. Danas, dodaje ona, ove agencije nisi prepoznate i neophodno im jer obezbediti set mera koji će im pomoći da opstanu do okončanja pandemije i početka turističke sezone kada će moći da prihoduju. U suprotnom, upozorava Pridić Sladić, posredničke agencije moraće da zatvore svoja vrata.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.